Acasă Intern Astăzi se împlinesc 26 de ani de la semnarea Parteneriatului pentru Pace România – SUA

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la semnarea Parteneriatului pentru Pace România – SUA

România a fost prima țară post-comunistă care s-a alăturat programului Parteneriatul pentru Pace cu Statele Unite. Teodor Meleșcanu a semnat, la 26 ianuarie 1994, la Bruxelles, Documentul de bază al Parteneriatului pentru Pace România – SUA. Demersurile pentru realizarea parteneriatului au fost conduse de Teodor Meleșcanu, ministru de Externe în perioada 1992-1996.

Parteneriatul individual România – SUA a fost semnat de Teodor Meleșcanu, la Washington, în mai 1995.  Parteneriatul pentru Pace a fost primul pivot pentru accederea României în structurile euro-atlantice și o garanție a demersului țării noastre spre democrație.

O componentă majoră a Parteneriatului pentru Pace s-a concentrat pe dezvoltarea interoperabilității militare între țările partenere individuale și statele membre NATO, subliniind importanța măsurilor privind construcția instituțiilor de apărare. Țările participante la Parteneriatul pentru Pace au fost denumite inițial ”parteneri”[i].

Parteneriatului pentru Pace a fost un program deosebit de important de cooperare bilaterală practică între NATO și România ca stat partener, reprezentând un salt calitativ semnificativ în cadrul procesului de cooperare.  Realizărilor din cadrul Parteneriatului pentru Pace au deschis calea către dezvoltarea unui parteneriat sporit și mai operațional.[ii]

Note:

[i] Teodor Meleșcanu – ”Diplomația – Politica externă a României 1992-1996; 2017-2019”, Editura Cadran Politic, vol. 1, pag. 59.

[ii] Les Aspin – ”Noua Europă. Noul NATO”, Revizuirea NATO, Nr. 1, februarie 1994.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…