Acasă Extern Brexit: Britanicii își fac STOCURI de alimente

Brexit: Britanicii își fac STOCURI de alimente

Ca urmare a Brexit, britanicii au început să facă stocuri de alimente, conform unui studiu realizat de un institut de cercetare, care a relevat că 2% dintre cei 1.700 de respondenţi au admis că au început să adune produse alimentare de care cred că vor fi lipsiţi după Brexit, relatează BBC.

Luna trecuta, The New York Times a a publicat un articol pe prima pagină despre „britanicii strângători”, care se pregătesc pentru Brexit.

Un grup de pe Facebook, numit 48% Preppers, după procentul celor care au votat pentru rămânerea în UE la referendumul din 2016, sugerează acumularea de produse, iar între cei 1.600 de membri circulă un document de 16 pagini numit „Getting Ready Together”.

Documentul recomandă stocarea la domiciliu a unor produse neperisabile, care pot fi pregătite rapid. Printre sugestii se numără cartofii, ouăle, morcovii, biscuiţii, brânza, laptele praf, cereale şi pastele instant. Conservele de peşte şi supele la cutie nu lipsesc, precum şi ceaiul şi cafeaua.

Grupul afirmă că Brexit va avea consecințe negative, „poate chiar dezastruos” pentru Marea Britanie şi recunoaşte că sfaturile oferite se bazează pe această ipoteză.

Doar jumătate din alimentele consumate în Marea Britanie provin din economia națională, cea mai mare parte a importurilor provenind din statele europene, inclusiv aproape toate fructele proaspete şi multe dintre legume.

Alimentele proaspete, care nu pot fi stocate, sunt cea mai mare preocupare pentru britanici. Anul trecut, un deficit de legume determinat de vremea rea din sudul Europei a subliniat această dependenţă, generând o mulţime de imagini cu rafturile goale ale magazinelor în social media.

„Cea mai mare provocare nu este lipsa unui acord de ieşire din UE, ci ceea ce se va întâmpla cu alimentele proaspete”, a spus recent Dave Lewis, directorul executiv al lanţului de magazine Tesco, cel mai mare din Marea Britanie. „Este vorba despre fluxul de produse de peste hotare. Posibilitatea stocării este foarte, foarte limitată”.

Lanţurile de aprovizionare din Marea Britanie livrează zilnic mărfurile perisabile, acestea nefiind depozitate pentru perioade lungi.

Pentru a ilustra complexitatea sistemului, Paul Martin, directorul de retail al companiei de consultanţă KPMG din Marea Britanie, spune că în fiecare zi 290 de camioane trec prin Dover, doar cu citrice.

El spune că orice nivel de întrerupere a lanțului de distribuție, cum sunt inspecţiile suplimentare, au impact asupra livrărilor. „În scenariul unui Brexit fără acord, în mod cert vor fi întreruperi, unele produse nu vor fi disponibile pentru o anumită perioadă de timp“, spune el. Crede, totuşi, că deficitul de aprovizionare va fi temporar.

Wild Water, companie de depozite frigorifice, a anunţat că este pe cale să rămână fără spaţii de depozitare disponibile, din cauza industriei alimentare care constituie stocuri de alimente.

Catherine Shuttleworth, expert al agenţiei Savvy, crede că magazinele ar putea creşte preţurile, în cazul apariţiei de întreruperi în livrări.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…