Acasă Extern China acuză SUA de „mentalitatea Războiului Rece”

China acuză SUA de „mentalitatea Războiului Rece”

China a îndemnat SUA să renunțe la „mentalitatea Războiului Rece” după ce Washingtonul a declarat că intenționează să-și diversifice armele nucleară cu bombe de mici dimensiuni.

„Țara care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume ar trebui să ia inițiativa de a se opune înarmării nucleare”, a declarat, duminică, ministrul Apărării din China.

Armata americană consideră că așa numitele ”nukes” sunt prea mari pentru a fi folosite și dorește să dezvolte bombe cu o rază mai mică de acțiune.

Noua politică a SUA

Statele Unite sunt preocupate de faptul că arsenalul lor nuclear devine caduc și nu mai are efectul de a descuraja.

În noua strategie de securitate a SUA, anunțată la începutul anului de președintele Donald Trump, terorismul coboară de pe primul loc în preocupările militare americane, pentru prima date de la atacurile din 9/11,  pentru a poziționa în prima linie combaterea „amenințării crescânde din partea puterilor revizioniste”, China și Rusia, referindu-se în subsidiar și la potențialele amenințări din partea Coreei de Nord și a Iranului..

Un document publicat vineri de Pentagon, cunoscut sub numele de Nuclear Posture Review (NPR), argumentează că dezvoltarea de arme nucleare mai mici, cu randament scăzut, cu o putere sub 20 de kilotone, sunt mai puțin puternice, dar sunt suficient de devastatoare.

Noua politică de apărare americană propune ca rachetele balistice lansate de la sol, rachetele lansate din submarin și armele lansate din aer să fie modernizate conform programului inițiat de fostul președinte Barak Obama.

În documentul publicat de Pentagon se propune modificarea a unor focoase nucleare lansate din submarin pentru o detonare cu randament mai mic.

Reacția Chinei

China a declarat că „se opune ferm” revizuirii de către Pentagon a politicii nucleare a SUA.

Ministerul apărării de la Beijing a declarat, duminică:  „Sperăm că Statele Unite vor renunța la mentalitatea Războiului Rece, își vor asuma responsabilitățile speciale de dezarmare, vor înțelege corect intențiile strategice ale Chinei și vor vedea în mod obiectiv apărarea națională a Chinei”.

China a denunțat strategia de apărare actualizată a Washingtonului și a îndemnat SUA să renunțe la „noțiunile depășite”.

În documentul NPR, SUA acuză China de „extinderea forțelor sale nucleare deja considerabile”, însă China și-a apărat politica, duminică, declarând că „se va baza în mod hotărât pe dezvoltarea pașnică și va urmări o politică națională de apărare defensivă”.

Alte reacții

Ministerul rus de Externe a spus că va lua „măsurile necesare” pentru a asigura securitatea rusă.

„De la prima lectură se poate vedea caracterul confruntant și anti-rus al acestui document”, a declarat ministerul rus de Externe, sâmbătă, într-un comunicat.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat „dezamăgirea profundă” cu privire la planul NPR.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a susținut că propunerile încalcă tratatul internațional de neproliferare nucleară.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…