Acasă Extern China susține discuțiile inter-coreene

China susține discuțiile inter-coreene

Președintele chinez Xi Jinping a salutat, joi, progresele recente în discuțiile inter-coreene în timpul unui apel telefonic cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a relatat agenția de știri Reuters, citând surse.

Coreea de Nord va participa la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea Sud, luna viitoare, iar ambele părți au convenit să rezolve problemele prin dialog și să revigoreze consultările militare pentru a evita conflictele accidentale.

Seulul și Beijingul au convenit, în octombrie, o perioadă de așteptare de un an pentru desfășurarea unui sistem antirachetă american în Coreea de Sud, o dispută care a frânat afacerile sud-coreene care se bazează pe consumatorii chinezi.

Președintele sud-coreean Moon a făcut prima sa vizită oficială în China luna trecută.

În timpul unei convorbiri telefonice, care a durat 30 de minute, între liderii  celor două state, minute, președintele chinez Xi a declarat că sprijină poziția lui Moon privind progresul legăturilor inter-coreeene, care ar trebui să ”meargă în paralel” cu denuclearizarea Peninsulei Coreene.

„Cei doi lideri au convenit să consolideze comunicarea și cooperarea strategică”, se arată în declarație.

Publicația oficială, China Daily, a relatat că președintele Xi dorește să colaboreze cu Coreea de Sud pentru a „menține în comun pacea și stabilitatea regională”.

Miercuri, Președintele american Donald Trump a afirmat în timpul unei convorbiri telefonice cu liderul sud-coreean Moon, că dialogul „ar putea duce în mod firesc la discuții între Statele Unite și Coreea de Nord privind denuclearizarea Peninsulei Coreene după Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang”.

 

5/5 - (29 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…