Acasă Extern De ce se teme Israelul de prezența Iranului în Siria?

De ce se teme Israelul de prezența Iranului în Siria?

Cu arsenalul său de rachete avansate, Hezbollah este mai bine pregătit ca niciodată să provoace daune maxime.

În unele privințe, Israelul nu a fost niciodată mai puternic. Are o relație strânsă cu administrația Trump, o armată puternică, arme nucleare și o forță aeriană capabilă să lovească inamicul la sute de kilometri depărtare. În același timp, Israelul este o țară mică, cu infrastructură limitată: are un aeroport internațional, câteva centrale electrice importante și o rețea electrică despre care experții israelieni au avertizat deja că este vulnerabilă în fața unui atac.

Amenințarea iraniană

Iranul și aliatul său libanez, Hezbollah, dețin rachete avansate care sunt concepute să exploateze aceste slăbiciuni. Pentru oficialii israelieni în domeniul securității, scenariul de coșmar este că aceste arme ar putea deveni suficient de precise pentru a afecta infrastructura civilă și militară a Israelului, paralizând viața de zi cu zi a țării. Datorită acestor amenințări Israelul este preocupat de conflictul sirian și promite să modifice în mod fundamental următorul război cu Hezbollah – un război care ar putea fi mai devreme decât era de așteptat.

De la începutul războiului din Siria, avioanele de război israeliene au lovit de peste 100 de ori convoaiele cu arme ale Hezbollah. Ofensivă guvernamentală siriană se derulează în sud-vestul țării, amenințând să declanșeze o nouă escaladare a conflictului. Forțele regimului Assad se apropie de Israel, care a trimis întăriri la frontieră pentru a contracara orice violență care ar putea decurge. Recent, Israelul a doborât două drone militare siriene care au intrat pe teritoriul Israelului.

Deși,  luptătorii sprijiniți de Iran joacă un rol redus în ofensiva regimului Assad aflată, acum, în desfășurare în sud-vestul Siriei, oficialii de la Ierusalim sunt îngrijorați că aceștia ar putea deveni mult mai activi odată ce guvernul Assad va recâștiga controlul în sud-vestul țării.

Soluționare diplomatică prin crearea ”zonei tampon”

Statele Unite, Rusia și Israelul se află în negocieri cu privire la soluționarea diplomatică a conflictului sirian, care va crea o zonă tampon în apropierea graniței israeliene, liberă de forțele susținute de Iran. Cu toate acestea, amenințarea rachetelor cu rază lungă de acțiune ale Hezbollah va rămâne.

„Preocuparea noastră nu este Iranul de la graniță. Preocuparea noastră este Iranul în Siria „, a spus, pentru publicația The Atlantis, Michael Oren – fost ambasador israelian în Statele Unite și actual ministru adjunct. „Amplasarea forțelor iraniene departe de granița (cu Israelul) nu ajută foarte mult când (ei) au  rachete cu rază de acțiune de peste 200 de kilometri” a spus Oren. Subliniind acest punct, la 10 mai, Iranul și aliații săi au tras de pe Înălțimile Golan spre Israel 32 de rachete, cele mai multe au căzut de-a lungul frontierei sau în zonele nepopulate, iar restul au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă al Israelului. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacurile au marcat o „nouă fază” în conflictul cu Israelul.

Arsenalul Hezbollah

De la ultimul război cu Israel în 2006, Hezbollah și-a extins raza de acțiune a rachetelor și stocurile acestora. Cu ajutorul Iranului, arsenalul Hezbollah este acum mult mai avansat din punct de vedere tehnologic.

Sistemele de apărare antirachetă din Israel pot face față unor amenințări, dar ar putea fi copleșite de numărul mare de rachete pe care Hezbollah le poate declanșa acum. „În eventualitatea unui război, populația israeliană va primi lovituri pe care nu le-a experimentat în ultimele decenii”, a  spus, pentru publicația The Atlanits, Ofer Zalzberg, analist senior al Grupului Internațional de Criză pentru Israel și Palestina.

Un ofițer american de rang înalt în domeniul contraterorismului a spus că arsenalul Hezbollah include cel puțin 100.000 de rachete, de zece ori numărul pe care la avut în 2006. Aceste arme includ, probabil, racheta Fateh-110 realizată de iranieni, rachete scud, rachete care ar putea viza avioanele de război israeliene și un program din ce în ce mai sofisticat de drone, a spus oficialul. Oficialii militari israelieni au avertizat că într-un viitor conflict Hezbollah ar putea lansa 1200 de rachete pe zi, de la aproximativ 100 de rachete pe zi acum 12 ani.

Hezbollah  este de mult timp în posesia de rachete capabile să lovească Israelul, dar erau mai susceptibile de a ateriza inofensiv în câmpurile goale decât să-și atingă ținta. În ultimii ani, Iranul a dezvoltat rachete cu o acuratețe semnificativ îmbunătățită, iar Israelul se concentrează pe distrugerea acestora.

Pentru oficialii israelieni, această nouă amenințare este încorporată în Fateh-110, o rachetă produsă de Iran care retrofitează rachete cu rază lungă de acțiune, cu sisteme avansate de orientare, permițând Hezbollah să facă față amenințărilor sale.

În războiul din 2006, Hezbollah a aflat că rachetele pot declanșa panică și evacuări în masă în rândul civililor, dar au fost mult mai puțin eficiente pentru lovirea țintelor militare sau a infrastructurilor critice. Deși, Fateh-110 nu este încă o rachetă de precizie, este fără îndoială o armă mult mai precisă.

Dacă în 2006 o rachetă lansat de Hezbollah pe teritoriul Israelului atingea un punct situat la 3,6 kilometri de ținta fixată, prin comparație, Fateh-110 reduce această marjă de eroare până la aproximativ un kilometru.

Lansarea unui atac al Hezbollah cu astfel de rachete asupra Tel Avivului sau Ierusalimului opri activitatea aeroportului Ben Gurion, dar nu ar fi suficient de exacte pentru a distruge ținte militare specifice.

„Nu cred că aceste noi capacități pe care Iranul le demonstrează vor fi decisive din punct de vedere militar”, a declarat Michael Elleman, senior la Institutul Internațional de Studii Strategice. „Dar va complica planurile israeliene în mod semnificativ.”

Capacitatea rachetelor produse de Iran se îmbunătățește în fiecare an. Iranul ar putea dezvolta o tehnologie mai avansată pentru a regla forța rachetelor sale și le-ar putea dota cu sisteme GPS.

Elleman a spus că există dovezi că iranienii încearcă să miniaturizeze unele dintre componentele de ghidare a  rachetelor, ceea ce ar putea face ca rachetele Hezbollah să aibă dimensiuni mai mici. „Direcția în care toate acestea se mișcă este probabil mai îngrijorătoare decât capacitatea lor actuală”, a spus el.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că grupul său a transferat cel puțin Fateh-110 în Liban. Oficialii israelieni din domeniul apărării și-au exprimat  îngrijorarea că Hezbollah deține aceste rachete în zona muntoasă din sud-vestul Siriei,  permițându-le să lovească Israelul fără a implica Libanul în război. Atacul Israelului  împotriva Hezbollah din Siria ar putea să aprindă următorul războiul.

Israel-Hezbollah, un conflict asimetric

Daunele provocate Israelului într-un viitor  război cu Hezbollah nu se vor putea compara cu distrugerea pe care Israelul ar provoca-o Libanului. Conform unei strategii descrise în 2008, referitoare la utilizarea unei forțe disproporționate asupra oricărui sat sau cartier în care Hezbollah operează, Libanul ar experimenta un nivel de distrugere care „nu a fost văzut de la cel de-al doilea război mondial”, se arată în raportul Grupului Internațional de Criză.

Din perspectivă pur militară, o astfel de strategie va neutraliza arsenalul Hezbollah. Avioanele de luptă israeliene ar patrula pe cerul Libanului și al Siriei pentru distrugerea lansatoarelor de rachetele Fateh-110 și de rachetele ne-ghidate cu rază lungă de acțiune. Forțele militare israeliene ar distruge orașele și satele libaneze într-o asemenea măsură încât puterile internaționale ar interveni pentru a opri războiul.

Oren a declarat că Israelul va fi forțat să vizeze zonele civile în care Hezbollah și-a poziționat rachetele și susține declanșarea unui război împotriva guvernului libanez într-un viitor conflict.

„Lupta care începe în Liban nu se va termina în Liban. Lupta din Liban  se va termina la Haga. Este dreptul nostru de a ne apăra și, în cele din urmă, dreptul nostru de a exista „, a spus Oren.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…