Acasă Extern Donald Trump îl contestă pe procurorul Robert Mueller

Donald Trump îl contestă pe procurorul Robert Mueller

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a criticat vineri pe procurorul special Robert Mueller, care coordonează investigaţia privind ingerinţele electorale ruse, denunţând faptul că numirea acestuia în funcţie nu a fost aprobată de Senatul SUA.

În contextul în care analiştii americani contestă procedura demisiei procurorului general, Jeff Sessions, şi modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidenţiat vineri seară că nici procurorul „controversat” Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA.

„Oamenii au o mare nemulţumire acum, dar vedeţi cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Iar el elaborează un raport de anchetă. Nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat când era procuror în statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul în funcţie? Ar fi trebuit să fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut să îl aducă în Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut să îl aducă în Senat”, a declarat Donald Trump, potrivit Casei Albe.

Procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia.

Demisia lui Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei şi procuror general, a generat semne de întrebare privind continuarea investigaţiei despre ingerinţele electorale ruse, iar politicienii democraţi au avertizat că ar putea izbucni o „criză constituţională”.

Jeff Sessions i-a transmis sa demisia lui John Kelly, şeful de cabinet de la Casa Albă. „Domnule preşedinte, la solicitarea dv., îmi prezint demisia”, a scris Jeff Sessions, lucru care a generat obiecţii ar fi vorba de o demisie. „Înlăturarea lui Jeff Sessions de către preşedintele Donald Trump şi anunţul privind numirea în locul lui a şefului de cabinet al secretarului Justiţiei, Matthew Whitaker, care va fi procuror general interimar, constituie o evoluţie alarmantă privind desfăşurarea activităţilor procurorului special Robert Mueller”, comentează NBC News.

În mod normal, în situaţia demisiei procurorului general, interimatul funcţiei este preluat de adjunctul acestuia, Rod Rosenstein. Până acum, Rod Rosenstein a monitorizat activitatea Comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller, dar este posibil ca investigaţia privind ingerinţele ruse să fie monitorizată de acum înainte de procurorul general interimar.

În septembrie, Donald Trump l-a criticat dur pe Jeff Sessions, în acel moment procuror general şi secretar al Justiţiei, denunţând atitudinea acestuia faţă de imigraţie şi decizia de recuzare din ancheta privind ingerinţele electorale ruse.

„Nu am procuror general, este foarte trist”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat Hill TV. Donald Trump a reluat criticile faţă de hotărârea lui Jeff Sessions de a se recuza din investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Preşedintele SUA a subliniat că nu este mulţumit de „multe lucruri” legate de activitatea lui Jeff Sessions.

„Nu sunt încântat de ce se întâmplă la frontieră, nu sunt încântat de multe lucruri”, a afirmat Trump. În august, Donald Trump a denunţase atitudinea lui Jeff Sessions faţă de investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele ruse şi presupusele contacte cu fosta echipă de campanie republicană.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…