Acasă Extern Donații de 500 de milioane de dolari pentru a opri migrația din Africa

Donații de 500 de milioane de dolari pentru a opri migrația din Africa

Donatorii internaționali au promis vineri o jumătate de miliard de dolari pentru o operațiune militară multinațională în regiunea Sahel din Africa de Vest, deoarece Europa încearcă să oprească migranții și militanții care ajung pe malurile sale.

La o conferință la care au participat aproximativ 50 de țări, inclusiv Statele Unite, Japonia și Norvegia, statele au promis 414 de milioane de euro (509 milioane de dolari) pentru forța G5 Sahel, formată din trupe din Mali, Niger, Ciad, Burkina Faso și Mauritania.

„Numărul de țări care au participat astăzi la conferință dă semnalul importanței”, a declarat reporterilor Secretarul de stat adjunct al SUA, John J. Sullivan.

Uniunea Europeană, care consideră că formarea forțelor locale va permite evitarea de pierderi de vieți în rândul propriilor trupe de luptă, și-a dublat contribuția la 116 milioane de euro.

Angajamentele ar trebui să permită forței G5 Sahel, care a avut dificultăți în strângerea de fonduri, să fie pe deplin operațională în acest an.

Pe măsură ce a sporit violența, au crescut preocupările că regiunea ar putea fi o rampă de lansare pentru atacurile asupra Occidentului.

Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a cerut donatorilor să furnizeze rapid fondurile, în timp ce liderii africani au afirmat că banii angajați până acum nu vor acoperi decât primul an de operațiuni.

Franța, fosta putere colonială a regiunii are 4 000 de soldați în zonă și președintele Macron  a declarat că țara sa va continua propria ofensivă alături de forța G5 Sahel.

Oprirea violențelor

Militanții islamiști au preluat nordul Mali în 2012, înainte ca forțele franceze să-i elimine în 2013, avertizând Washingtonul și alte state despre amenințarea tot mai mare din regiune.

Statele Unite, cel mai mare donator din Mali, au 800 de soldați în Niger, unde patru soldați americani au murit în octombrie, însă gradul de conștientizare la nivel mondial a importanței regiunii deșertului pentru securitate este scăzută.

Primul Ministru spaniol Mariano Rajoy a încercat să numească cele cinci țări din Sahel – Mali, Niger, Ciad, Burkina Faso și Mauritania, în momentul în care a sosit la conferință.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat despre angajamentul UE: „Nu putem să începem lupta împotriva migrației ilegale doar în Libia. Trebuie să începem în Mali, Niger, Ciad. Tot Europa este implicată „, a spus ea,alături de Macron și premierul italian Paolo Gentiloni.

În 2017, aproximativ 350.000 de persoane au călătorit prin Niger majoritatea sperând să ajungă în Europa, dar unii încearcă să se întoarcă acasă, potrivit Crucii Roșii.

„Migrați sau muriți”

Președintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, a spus că mulți tineri din Sahel au doar două opțiuni: să moară în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa sau să moară în mâinile militanților.

„Trebuie să acționăm cu hotărâre pentru a schimba fața regiunii Sahel sau vom vedea că această regiune a lumii va cădea ireversibil în haos și violență”, a declarat el la conferință, după ce a cerut liderilor și miniștrilor să păstreze un moment de reculegere pentru doi soldați francezi uciși în această săptămână în Mali.

Issoufou a declarat că forța va avea nevoie de aproximativ 115 de milioane de euro pe an și a cerut Occidentului să ia măsuri  împotriva militanților la fel cum au făcut în Irak și Siria.

Promisiunile de sprijin provin și din Statele Unite, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

Franța va cheltui, în următorii cinci ani, 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltare în regiune, o creștere de 40% față de nivelurile actuale, în timp ce alte țări sunt de așteptat să ofere mai mult ajutor agricultorilor, școlilor și proiectelor de apă.

Uniunea Europeană investește 8 miliarde de euro în ajutor pentru dezvoltare în regiune, potrivit datelor UE.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…