Acasă Extern Erdogan a declarat că a început operațiuni militare în Irak

Erdogan a declarat că a început operațiuni militare în Irak

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat duminică că Turcia a început operațiunile în regiunea Sinjar din Irak, la două zile după ce surse au declarat că militanții kurzi din PKK se vor retrage din zonă, a relatat Reuters.

„Am spus că vom merge în Sinjar. Operațiunile au început acolo. Lupta este internă și externă „, a spus Erdogan unei mulțimi în provincia Trabzon, fără a elabora la ce operațiuni face referire.

Comandamentul mixt de operațiuni al Irakului a negat că forțe străine au trecut granița în Irak.

„Comandamentul operațiunilor a confirmat că situația din Ninive, Sinjar și zonele de frontieră sunt sub controlul forțelor de securitate irakiene și nu există nici un motiv ca trupe străine să treacă granița irakiană în acele zone”, a relatat Reuters Citând surse.

Surse din Sinjar au declarat că nu există activități militare neobișnuite în zonă duminică.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a condus o insurgență împotriva statului turc zeci de ani. Președintele Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că și-au creat o nouă bază în Sinjar și că forțele turce vor ataca, dacă este necesar.

Surse din nordul Irakului au declarat vineri că PKK se va retrage din Sinjar, unde a câștigat un teritoriu în 2014, după ce au venit în ajutorul comunității minoritare yazidi, care a fost atacată de ISIS.

PKK, considerată o organizație teroristă din partea Turciei, a Uniunii Europene și a Statelor Unite, s-a bazat de zeci de ani pe teritoriul irakian Qandil, lângă granița cu Iranul.

Trupele armatei turce și aliații lor rebeli au ocupat în această lună regiunea și orașul Afrin din nord-vestul Siriei, care a culminat cu o campanie de opt săptămâni de a elimina luptătorii kurzi YPG din regiune. Turcia consideră YPG ca teroriști și o extindere a PKKi.

Erdogan a promis extinderea operațiunii militare de-a lungul frontierei siriene și duminică a declarat că forțele conduse de Turcia vor prelua controlul asupra orașului Tel Rifaat.

Mulți civili kurzi și YPG s-au adunat în Tel Rifaat după ce Turcia a preluat controlul asupra Afrin. Tel Rifaat este o enclavă controlată de kurzi, o întindere mai mare a teritoriului kurd în nord-estul Siriei.

Organizația Națiunilor Unite a declarat săptămâna trecută că aproximativ 75.000 de persoane au fost strămutate în Tel Rifaat și în zonele învecinate Afrin.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…