Acasă Extern Femeile din Afganistan protestează pentru pace

Femeile din Afganistan protestează pentru pace

Zeci de activiști de pace, inclusiv femei, au înstaurat corturi în provincia afgană Helmand, după ce o bombă a ucis mai mulți oameni în fața unui stadion săptămâna trecută, informează Reuters.

Marți, într-un rar mod de a se manifesta, femeile din regiunea dominată de etnia paștună au început să protesteze alături de bărbații din capitala provinciei Lashkar Gah, spunând că vor merge să protesteze într-un cartier controlat de talibani pentru a cere încetarea războiului.

„Mi-am pierdut fiul într-una din acele explozii, iar familia lui nu are nici un sprijin. Solicit talibanilor să accepte cererea noastră de pace”, a declarat Khial Bibi, unul dintre participanții la cortul femeilor.

Protestul nu a implicat oficialități guvernamentale sau politicieni și a fost o mișcare a „a poporului”, a declarat Qais Hashemi, un protestatar de sex masculin.

Atentatul cu mașină capcană a explodat vineri, când meciul de lupte s-a încheiat în Lashkar Gah, ucigând cel puțin 14 persoane și rănind cel puțin 47 de persoane. Nicio grupare nu și-a asumat responsabilitatea.

Atacul a subliniat amenințarea continuă a violenței în mare parte din Afganistan, cu abordarea primăverii, când lupta tinde să se ridice.

Talibanii, care încearcă să restabilească legea islamică Sharia după înfrângerea lor din 2001 de către trupele conduse de SUA, miercuri au dat o declarație care îi îndrumă pe protestatari să se îndrepte spre bazele militare americane și să solicite încetarea luptei.

Protestatarii împotriva talibanilor au fost exploatați de forțele americane, a spus purtătorul de cuvânt Qari Muhammad Yousuf Ahmadi în declarația postată pe site-ul talibanilor.

„Emiratul islamic este serios îngrijorat de faptul că cercurile inamice vor folosi în mod greșit numele tău”, se spune în declarație.

„Allah interzice, dacă se întâmplă ceva, atunci responsabilitatea va fi pusă pe umeri voștri, pentru că înțelegeți că suntem în război, ne confruntăm cu diverse tabere inamice și vom fi obligați să luăm măsuri serioase în încercarea de a le neutraliza”.

Talibanii controlează zone mari din Helmand, care este zona principală a culturii de opium din Afganistan.

Președintele afgan, Ashraf Ghani, a oferit luna trecută organizarea de negocieri pentru pace cu talibanii, dar până acum nu a fost semnal prea mare că insurgenții sunt dispuși să înceteze lupta.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…