Acasă Extern Hamas acuză Autoritatea Palestiniană pentru tentativă de asasinat

Hamas acuză Autoritatea Palestiniană pentru tentativă de asasinat

Grupul Hamas, care conduce Fâșia Gaza, a acuzat oficialii Autorității Palestiniene, sâmbătă, pentru tentativa de asasinat asupra primului ministru palestinian Rami Hamdallah, care a avut loc în 13 martie, relatează Reuters.

Atentatul cu o bombă aplasat pe marginea șoselei asupra convoiului lui Hamdallah pare să adâncească ruptura politică între grupul Hamas islamist și președintele palestinian Mahmoud Abbas, susținut de Occident.

Abbas a acuzat atacul asupra Hamas imediat după incidentul din Gaza, în care Hamdallah nu a fost rănit.

Rami Hamdallah a condus eforturile Hamas de a se împăca cu Autoritatea Palestiniană.

Eyad al-Bozom, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas din Gaza, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă sâmbătă, că trei ofițeri superiori ai Autorității Palestiniene din Arabia de Sud, ai lui Abbas, au pus la cale atentatul, informează Reuters.

Reuters nu a putut verifica în mod independent acuzațiile, iar Autoritatea Palestiniană a respins acuzațiile Hamas.

Trei bărbați identificați de Hamas ca fiind suspecți privind atentatul, au fost uciși într-un schimb de focuri cu forțele din Gaza, pe 22 martie.

Ministerul de Interne din Gaza a prezentat confesiunile video a patru bărbați, pe care îi țin în custodie, despre care spun că făceau parte din acea celula condusă de ofițerii Autorității Palestinien, cu sediul în Cisiordania. Dar, nu a prezentat alte dovezi.

Tentativă de asasinat a anulat eforturile depuse pentru a pune capăt unei diviziuni profunde între cele două principale facțiuni palestiniene – Hamas, care domină Gaza, și Fatah condus de Mahmous Abbas, principala forță din cadrul Autorității Palestiniene.

Khalil al-Hayya, adjunctul liderului Hamas din Gaza, a declarat într-o conferință separată că suspecții „au vrut să omoare reconcilierea”.

Al-Bozom a declarat că ofițerii suspectați, mambri ai Autorității Palestiniene, au fost în spatele încercării de a-l ucide pe șeful securității Hamas, Tawfeeq Abu Naeem, în luna octombrie, în Gaza.

Un purtător de cuvânt al serviciului de securitate a Autorității Palestiniene a acuzat Hamas pentru explozia din 13 martie. „Cu cât încercă Hamas să se sustragă de la responsabilitate, cu atât se scufundă mai adânc”, a declarat Adnan al-Dmairi jurnaliștilor de la Reuters, într-un apel telefonic.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…