Acasă Extern Impactul alegerilor legislative din SUA

Impactul alegerilor legislative din SUA

Rezultatul alegerilor legislative din 6 noiembrie va avea impact nu numai asupra scenei politice americane, ci o influenţă majoră la nivel mondial asupra curentului populist, întrucât victoria lui Donald Trump din 2016 a inspirat politicienii populişti şi naţionalişti din întreaga lume.

„Scrutinul nu este doar un referendum privind primii doi ani ai mandatului preşedintelui Trump, dar şi unul privind modelul politic populist pe care acesta îl reprezintă”, a spus Frederick Kempe, preşedintele şi directorul general al Atlantic Council, într-un editorial pentru postul CNBC.

Principiul „America First”, promovat de Donald Trump, a influenţat retorica şi acţiunile liderilor populişti şi naţionalişti din Europa şi America Latină.

La fel ca președintele Trump, candidaţii populişti din diverse ţări au profitat de incapacitatea liderilor politici convenţionali de a gestiona în mod adecvat probleme care au provocat temeri în rândul populaţiei, cum ar fi globalizarea, chestiuni economice, migraţia, corupţia, violența, ș.a.

Retorica antiimigraţie, folosită de Donald Trump în cursul campaniei din 2016, dar şi în cea din acest an, a fost copiată şi utilizată cu succes de politicieni populişti din Europa, fiind un factor care a asigurat victorii electorale unor partide populiste, cum ar fi Alternativa pentru Germania (AfD), şi a propulsat la putere astfel de formaţiuni, aşa cum este cazul Ligii Nordului în Italia sau Partidului Libertăţii în Austria.

Modelul politic promovat de Trump

Un exemplu elocvent al influenţei modelului populist promovat de Donald Trump este alegerea lui Jair Bolsonaro în funcţia de preşedinte al Braziliei.

Jair Bolsonaro, poreclit „Trump de la tropice”, care a fost ales pe fondul frustrării alegătorilor faţă de violenţă, corupţie şi de problemele economice din Brazilia. Bolsonaro a promis că va restabili ordinea în ţară, inclusiv prin folosirea unor metode dure. Însă criticii săi semnalează cu îngrijorare o aparentă înclinaţie a acestuia spre autoritarism şi intoleranţă.

Influenţa modelului politic promovat în SUA de Trump a fost recunoscută de Bolsonaro, care a afirmat că: „Trump este un exemplu pentru mine … şi în multe feluri pentru Brazilia”.

Populism vs. political correctness  

Victoria republicanilor în alegerile legislative din SUA va valida modelul politic populist şi va dinamiza răspândire acestuia în diverse state de pe glob.

Curentul populist ar urma să ia locul curentului generat de conceptul ”political correctness”  promovat de democrații americani.

Alegătorii americani sunt chemaţi pe 6 noiembrie să desemneze  435 de membri în Camera Reprezentanţilor și 35 de membri în Senat (din totalul de 100).  În plus, în acelaşi timp, au loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…