Acasă Diverse Julia Kristeva colaboratoare a Securității bulgare

Julia Kristeva colaboratoare a Securității bulgare

Renumitul psihanalist și filosof Julia Kristeva a devenit colaboratoare a Securității bulgare în 1971 cu numele de cod ”Sabina”.

S-a afirmat că Julia Kristeva a lucrat pentru serviciile secrete comuniste cu numele de cod „Sabina”.

Renumitul psihanalist și filozof bulgar, Julia Kristeva, a lucrat ca agent și colaborator al serviciilor secrete ale țării balcanice în perioada comunistă, a afirmat o comisie de stat din Bulgaria.

Kristeva, în vârstă de 76 de ani, este autorul a mai mult de 30 de cărți și a lucrat alături de intelectuali francezi, cum ar fi Jacques Derrida, Jacques Lacan și Roland Barthes.

Comisia bulgară care identifică persoanele care au lucrat pentru serviciile secrete comuniste afirmă că Kristeva, sub numele de cod „Sabina”, a fost colaboratoare a Securității Statului la departamentul care supraveghea informații în domeniul artelor și mass-media.

Comisia bulgară a spus că a început să lucreze pentru Securitate în 1971.

Kristeva s-a mutat la Paris în 1965 cu o bursă guvernamentală franceză. Documentul nu a spus cât timp a lucrat pentru Securitatea Statului sau dacă a fost plătită.

Kristeva, care încă locuiește în Paris, nu a fost imediat disponibilă să comenteze această chestiune.

În perioada de glorie, Securitatea din Bulgaria în strânsă colaborare cu KGB-ul sovietic avea o rețea de aproximativ 100.000 de agenți și informatori. A fost dizolvată în 1989 ca urmare a prăbușirii regimului comunist.

Problema accesului și publicării dosarelor de la Securitate continuă să ridice emoții puternice în Bulgaria în timpul tranziției sale dificile la democrație.

Revista Foreign Policy a plasat-o pe Kristev drept unul dintre cei mai mari 100 de gânditori ai secolului XX. Pe lângă cărțile despre psihanaliză și filozofie, ea a scris pe larg aspecte culturale și feministe și este, de asemenea, un romancier.

Kristev este profesor emerit la Université Paris Diderot și profesor universitar la Universitatea Columbia din New York.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…