Acasă Diverse Lacul de apă dulce de pe Marte

Lacul de apă dulce de pe Marte

Roverul Curiosity al NASA a trecut o nouă piatră de hotar după ce a petrecut 2.000 de zile marțiene explorând una dintre cele mai enigmatice și fascinante lumi care populează sistemul nostru solar.

După o descoperire ambițioasă prin atmosfera Marte, în august 2012, Curiosity a călătorit încet, dar deliberat, în jurul unui crater de impact de 154 de kilometri, în căutare de dovezi că planeta aparent goală ar fi fost ospitalieră vieții în trecutul îndepărtat.

Curiosity și-a petrecut întreaga viață operațională explorând craterul Gale, care, bazat pe dovezile geologice colectate de către rover în 2013, arată că în trecut a fost gazda unui lac de apă dulce. Descoperirea a fost întâmpinată cu mare emoție, deoarece prezența apei este considerată unul dintre ingredientele cheie necesare pentru apariția vieții microbiene.

Acesta este doar un exemplu al nenumăratelor perspective asupra mediului geologic și atmosferic al planetei Marte oferite de capabilitățile științifice impresionante ale roverului Curiosity.

O zi marțiană, cunoscută sub numele de Sol, este puțin mai lungă decât echivalentul său pe Pământ, care durează aproximativ 24 de ore și 37 de minute. Curiosity a reușit să înregistreze un număr impresionant de Sols pe planeta roșie, dar mai re cale lungă până va depăși roverul Opportunity al NASA, care în prezent se bucură de 5.035 Sols pe suprafața marțiană.

Următoarea etapă a misiunii Curiosity va fi să urce un tereb teren înclinat pentru a ajunge la un număr de roci bogate în lut și să utilizeze o nouă tehnică de foraj pentru a preleva eșantioane pentru cercetarea științifică.

Echipa de știință a Curiosity este deosebit de entuziasmată de prelevarea probelor de roci, deoarece formarea mineralelor argiloase din aceste pietre necesită prezența apei. Examinarea acestor eșantioane ar putea oferi indicii cu privire la timpul în care va apare apă pe suprafața planetei Marte, precum și potențialul mediului marțian de a păstra viața.

Următoarea generație de rover NASA care va fi trimisă pe Marte, modelul rover Mars 2020 rover, va urmări îndeaproape unele dintre aspectele cheie relevate de Curiosity, dar va cuprinde o nouă colecție de instrumente științifice de vârf.

Roverul Mars 2010 urmează să fie lansat în iulie 2020 și va ajunge pe Marte în februarie 2021.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…