Acasă Extern Laureații premiului Nobel fac apel pentru rohingya

Laureații premiului Nobel fac apel pentru rohingya

Trei laureați ai Nobel au cerut miercuri liderul din Myanmar, Aung San Suu Kyi și militarilor să pună capăt „genocidului” musulmanilor din rohingya sau se vor confrunta cu urmărirea penală.

Aung San Suu Kyi laureată a premiului  premiul Nobel pentru Pace, în 1991, pentru că luptat timp de zece ani pentru democrație în Myanmar.

Organizația Națiunilor Unite și organizațiile pentru drepturile omului au adunat dovezi ale abuzurilor săvârșite de armata din  Myanmar împotriva minorității rohingya, inclusiv crime, violuri și incendieri, care au condus la exodul în Bangladesh a 700 000 de refugiați fugari, numind aceste acțiuni represiunea etnică.

„Suu Kyi (laureată a premiului Nobel din Myanmar) trebuie să înceteze să cu aceste persecuții asupra rohingya sau riscă să fie complice la crimele săvârșite”, a declarat Tawakkol Karman, activist yemenit, la o conferință de presă la Dhaka, după vizitarea lagărelor de refugiați de la Cox’s Bazar din sudiul Bangladeshului .

„Treziți-vă sau veți face față urmăririi penale”, a declarat Karman, care a primit premiul Nobel pentru pace în 2011.

„Dacă nu o face, alegerea ei este clară: să demisioneze sau să fie tras la răspundere, împreună cu comandanții armatei, pentru crimele comise”, a adăugat Karman.

De la venirea la putere în 2016, Suu Kyi nu a condamnat abuzurile împotriva rohingya, care a început pe 25 august după ce insurgenții au atacat poliția și avanposturile militare.

Majoritatea budistă din Myanmar neagă acuzațiile de abuz și declară că forțele sale de securitate luptă împotriva unei campanii legitime împotriva „terorismului” acuzând atacurile asupra forțelor sale de securitate.

Activistul pentru pace din Irlanda de Nord, Mairead Maguire, a spus că a auzit declarațiile femeilor care au fost violate în mod repetat, iar familiile lor au fost ucise și relatările despre copii aruncați în flăcări sau înecați în râu.

„Tortura, violul și uciderea oricărui membru al familiei noastre umane trebuie să fie contestate, ca și în cazul genocidului rohingya”, a spus Maguire, care a primit premiul Nobel pentru Pace în 1976.

„Acesta este genocid. Nu putem rămâne tăcuți. Tăcerea înseamnă complicitate „, a spus Maguire.

Laureații premiului Nobel au cerut ca cei responsabili să fie aduși în fața Curții Penale Internaționale.

„Cu peste un milion de rohingya strămutați, nenumărați morți sau dispăruți, iar violul și violența sexuală  folosite ca arme de război, este timpul pentru ca ONU și comunitatea internațională să acționeze”, a declarat avocatul iranian Shirin Ebadi, care în 2003 a devenit prima femeie musulmană care a câștigat premiul Nobel pentru Pace.

 

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…