Acasă Extern Macedonia acordă drepturi sporite albanezilor

Macedonia acordă drepturi sporite albanezilor

Parlamentul macedonean a adoptat miercuri, pentru a doua oară după vetoul preşedintelui Gjorge Ivanov, o lege care acordă un loc sporit limbii albaneze, în pofida puternicei opoziţii a dreptei naţionaliste VMRO-DPMNE, transmite AFP.

Membri minorităţii albaneze vor putea solicita folosirea limbii materne în toate instituţiile statului. Adoptarea acestei legi era una din condiţiile partidelor etnice albaneze pentru a participa la coaliţia cu social-democraţii (SDSM) premierului Zoran Zaev. Formarea acestei coaliţii a dus la pierderea guvernării de către dreapta naţionalistă, aflată la putere din 2006.

Prin noua lege, albanezii – care formează 20-25% din populaţia de 2,1 milioane de locuitori a Macedoniei – îşi vor putea folosi limba maternă în relaţiile cu administraţia, serviciile de sănătate, justiţia, poliţia ş.a. Totodată, limba albaneză va putea fi folosită în parlament de deputaţii acestei minorităţi.

Până în prezent, albaneza era recunoscută de administraţie şi instituţiile publice doar în localităţile cu populaţie albaneză numeroasă.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…