Acasă Diverse Medic de la Antidrog: „Zombie”, canabis, cocaina și heroina au efecte foarte periculoase

Medic de la Antidrog: „Zombie”, canabis, cocaina și heroina au efecte foarte periculoase

Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) au explicat, miercuri, care sunt efectele drogului „Zombie” şi ce substanţă conţine acesta. Potrivit ANA, „Zombie” provoacă o stare de somnolenţă, cu mişcări necontrolate şi este un drog din categoria etnobotanicelor.

„Acest drog numit „Zombie” poartă această denumire după efectele pe care le dă această nouă substanţă de tip etnobotanică. Este vorba de o catinonă, care a fost identificată la nivel european şi internaţional, iar efectele produse ca urmare a acestui consum fac persoana să arate ca un zombie. Nu este vorba de un nou tip, este vorba de un nou comportament ca urmare a consumului acestei substanţe”, a explicat, miercuri, Bogdan Gheorghe, medic ANA, în cadrul unei conferinţe de presă.

Anul trecut, în spaţiul public au apărut mai multe filmuleţe în care tineri care erau inerţi zăceau fie în picioare, fie pe bănci, după ce ar fi consumat acest drog.

„Zombie dă o stare de somnolenţă cu mişcări necontrolate, ca urmare a schimbărilor care sunt făcute în laboratoare a acestor substanţe etnobotanice, pentru că aceste etnobotanice sunt nişte substanţe chimice produse în laborator, şi ca urmare a faptului că multe dintre aceste substanţe au fost supuse controlului, dealerii schimbă structura chimică a lor, care să emită efectele drogurilor tradiţionale”, a mai explicat medicul din cadrul ANA.

Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul de cannabis, drog care perturbă foarte mult simţuri precum cel de coordonare, auditiv sau cel vizual. Canabisul poate produce astfel efecte extrem de grave din punct de vedere social.

„Canabisul nu are efecte foarte puternice din punct de vedere al sănătăţii. Efectele pe care le determină consumul de cannabis sunt asupra comportamentelor pe care le poate dezvolta persoana consumatoare. Acest drog produce efecte negative din punct de vedere social. Eu pot să consum acum cannabis, simţurile îmi sunt alterate, mă sui la volan să plec spre casă, şi atunci pot produce accidente de circulaţie foarte uşor”, a precizat, miercuri, Bogdan Gheorghe, medic în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Potrivit acestuia, canabisul face parte din categoria drogurilor perturbatoare, spre deosebire de heroină, care inhibă simţurile.

„Prin consumul de cannabis sunt afectate simţurile de coordonare, cel vizual şi cel auditiv. De cele mai multe ori, se face comparaţie între cannabis şi heroină. Sunt două droguri diferite, cu efecte diferite, atât din punct de vedere al efectelor asupra sistemului nervos central cât şi asupra organismului. Canabisul face parte din categoria drogurilor care perturbă, spre deosebire de heroină, care inhibă şi cocaina, care stimulează”, mai explică medicul ANA.

Potrivit lui Bogdan Gheorghe, canabisul este pe ultimul loc în ceea ce priveşte efectele drogurilor asupra sănătăţii.

Din punct de vedere al efectelor directe asupra sănătăţii, heroina este pe primul loc, iar canabisul este pe ultimul loc. De aceea, sunt multe ţări care nu mai pun consumul de cannabis ca o problemă de sănătate publică, dar eu, ca medic, trag un semnal de alarmă asupra efectelor din punct de vedere social”, mai explică medicul de la ANA.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…