Acasă Intern Meleşcanu, pentru AFP: România se opune condiţionării fondurilor UE de situaţia statului de drept

Meleşcanu, pentru AFP: România se opune condiţionării fondurilor UE de situaţia statului de drept

România se opune planului Uniunii Europene de condiţionare a accesului la fondurile europene de situaţia statului de drept, afirmă, într-un interviu acordat Agenţiei France-Presse (AFP), ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Ministrul român de Externe a subliniat că funcţionarea justiţiei ar trebui să fie „apanajul fiecărei ţări”.

„Dacă cineva îmi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, aş fi pregătit să discut despre acest lucru”, a declarat Teodor Meleşcanu într-un interviu acordat AFP.

De curând, Parlamentul European a aprobat un proiect de rezoluţie care prevede suspendarea sau reducerea plăţilor fondurilor europene către guvernele care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie.

Proiectul Comisiei Europene face acum obiectul negocierilor cu membrii Consiliului Uniunii Europene.

„Eu nu cred că ar trebui să existe o astfel de asociere”, a argumentat Teodor Meleşcanu, apreciind că fondurile UE sunt „un element fundamental, pe care se întemeiază întreaga filosofie a UE”.

Despre criticile Bruxellesului şi Washingtonului privind modificări ce ar ameninţa instituţii democratice din România, Teodor Meleşcanu a declarat că reformele în sistemul judiciar au fost făcute „în mod transparent”, subliniind că „funcţionarea justiţiei este apanajul fiecărei ţări”.

„Noi respectăm opiniile critice, dar acest lucru nu înseamnă că le considerăm şi ca fiind corecte”, a argumentat Meleşcanu, oferind asigurări că „România are o democraţie stabilă şi solidă”.

Cu privire la Polonia și Ungaria, state vizate de Articolului 7 al Tratatului UE, pentru „încălcarea gravă a principiilor statului de drept”, ministrul Teodor Meleșcanu a spus că susține dialogul.

„Eu sunt pentru continuarea dialogului”, pentru a le permite celor două ţări „să îşi prezinte argumentele şi să răspundă cu argumente”, a subliniat Teodor Meleşcanu în interviul acordat AFP.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…