Acasă Extern ONU are un plan major de dezarmare

ONU are un plan major de dezarmare

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, va lansa un plan major privind dezarmarea, care acoperă totul, de la războiul nuclear și războiul cibernetic până la armele de calibru mic.

Oficialii și experții ONU în domeniul armamentului nuclear reiau negocierile în marile puteri după două decenii de impas, potrivit unui expert familiarizat cu planurile din Geneva, care a cerut anonimatul, a relatat Reuters.

Expertul a afirmat că Guterres dorește să pună capăt „paraliziei ” în discuțiile privind războiul cibernetic și robotica prin implicarea sectorului privat și începerea discuțiilor privind utilizarea explozivilor în zonele urbane și limitarea accesului la armele convenționale.

Șansele de succes sunt, în cel mai bun caz, incerte. În condițiile în care tensiunile nucleare sunt în creștere, Guterres ar readuce în prim plan un angajament al Consiliului de Securitate din 2009 pentru „crearea condițiilor pentru o lume fără arme nucleare” a declarat Marc Finaud, expert la Centrul de Politici de Securitate de la Geneva.

Un oficial american, vorbind cu condiția anonimatului, a declarat că dezarmarea nucleară este doar un „scop aspirațional” și este greu să concepi un plan pe termen scurt.

„Nu credem că este timpul pentru inițiative îndrăznețe, în special în domeniul armelor nucleare”, a declarat oficialul, afirmând că Guterres ar trebui să privească cu atenție noile tehnologii, cum sunt roboții ucigași, cunoscuți drept arme „autonome”.

„Îmi fac griji că Secretarul general al ONU încercă să trateze simptomele și nu cauzele profunde ale motivelor pentru care țările se luptă și se reînarmează”.

Strategia lui Guterres, care va fi condusă de șeful pentru dezarmare al ONU, Izumi Nakamitsu, încearcă să reînvie discuțiile pe întreg spectrul privind înarmarea, în ciuda neîncrederii instalate între SUA și Rusia și a tensiunilor sporite din Peninsula Coreeană

„Calea către pace prin dezarmare nu se va materializeze în situația corectă de securitate, cât timp statele își măresc bugetele și stocurile militare an de an”, a spus Izumi Nakamitsu într-un discurs susținut la ONU, în octombrie 2017. „Dar, nu trebuie să ne îndepărtăm de o gândire mai îndrăzneață”, a adăugat aceasta.

Oficialul american a declarat că forumul de negocieri este „îngrămădit” cu inițiative care nu fac parte din cadrul de discuții. Acestea includ China și forțele Rusiei pentru un tratat privind armele spațiale și speranța Rusiei de a încheia un tratat pentru a opri militanții islamici care obțin arme de distrugere în masă.

Nakamitsu va invita, în cursul acestei luni, la New York, oficialii cheie pentru a purta discuții, inclusiv diplomații celor cinci puteri cu drept de veto în Consiliul de Securitate.

Secretarul general Guterres va face cunoscut planul ONU pentru dezarmare la Geneva, la sfârșitul lunii februarie, când miniștrii de externe, inclusiv Serghei Lavrov, din Rusia, sunt așteptați la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și la Conferința privind dezarmarea, înainte de lansarea completă a proiectului în aprilie.

Richard Lennane, șeful platformei de dezarmare de la Geneva, a declarat că este momentul potrivit pentru o mișcare fără precedent și a încurajat planul ambițios a lui Guterres a lansa această inițiativă.

„Tensiunile dintre Donald Trump și liderul nord-coreean au înspăimântat mulți oameni și, pentru prima oară, după mult timp, oamenii și-au dat seama că există o perspectivă iminentă de a începe un război nuclear. Cred că este un teren fertil pentru a încerca o inițiativă de dezarmare”, a spus Lennane.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…