Acasă Extern Pentagonul va continua să sprijine armata libaneză

Pentagonul va continua să sprijine armata libaneză

Statele Unite se angajează să sprijine și să ofere asistență forțelor armate libaneze, a declarat vineri Pentagonul, în ciuda faptului că gruparea Hezbollah și aliații săi care susțin Iranul au câștigat semnificativ în alegerile parlamentare din Liban.

Mișcarea șiită Hezbollah, împreună cu partidele și politicienii aliniați islamului șhiit au câștigat duminică mai mult de jumătate din cele 128 de locuri din parlamentul libanez.

Statele Unite, care au acordat sprijin substanțial armatei libaneze, clasifică Hezbollahul – care are o aripo militare, ca fiind grupare teroristă și condamnă rolul său în conflictul sirian.

Forța partidelor și a politicienilor care susțin aripa înarmată a Hezbollah riscă să complice politica occidentală în Liban, care acordă asistență externă și împrumuturi pentru a relansa economia în stagnare și sprijin militar american.

La sfârșitul anului trecut, Israelul, aliat al Statelor Unite, a declarat că Hezbollah a preluat controlul asupra armatei convenționale a Libanului, o acuzație pe care armata libaneză o respinge.

„Statele Unite își mențin angajamentul de a sprijini suveranitatea, stabilitatea, securitatea și instituțiile de stat ale Libanului, pentru a include forțele armate libaneze (LAF) ca forțe armate profesionale, multi-confesionale și unice, legitime ale statului libanez”, a declartat comandantul Rebecca Rebarich, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, relatează Reuters.

„Consolidarea relației de apărare dintre SUA și Liban este cu atât mai importantă în lumina amenințărilor continue emise de Siria, inclusiv provocările continue ale ISIS și agresiunea iraniană”, a declarat Rebarich.

Ea a adăugat că Statele Unite și Libanul împărtășesc obiectivul de construire a capacității forțelor armate libaneze ca „singur apărător legitim al suveranității Libanului”.

Din 2006, Statele Unite au acordat Libanului peste 1,5 miliarde de dolari în asistență militară.

Hezbollah este puternic implicat în războiul transfrontalier din Siria, trimițând mii de luptători pentru a ajuta militarii președintelui Bashar al-Assad.

Israelul a declarat că a lovit aproape toată infrastructura militară a Iranului în Siria, joi, după ce forțele iraniene au lansat rachete pentru prima dată asupra teritoriul israelian.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…