Acasă Extern Premierul Abadi conduce în alegerile din Irak

Premierul Abadi conduce în alegerile din Irak

Primul ministru irakian Haider al-Abadi pare să conducă în alegerile parlamentare din Irak, urmat de alianța șiită Moqtada al-Sadr, informează Reuters citând surse care au menționat  rezultatele inițiale neoficiale.

Irakienii au votat sâmbătă în primele alegeri de la înfrângerea grupării jihadiste ISIS. Rezultatele finale sunt așteptate luni.

Participarea la vot a fost de aproximativ 45%, potrivit comisiei electorale.

Premierul Abadi, un aliat atât al Statelor Unite, cât și al Iranului, s-a preocupat în principal de lupta împotriva unor grupări șiite, altele decât ale alianței Moqtada al-Sadr, care încearcă să apropie Irakul de Teheran.

Rezultatele neoficiale compilate de reporterii Reuters din provinciile din sud au arătat că Sadr, un cleric care a declanșat o revoltă violentă împotriva trupelor americane din perioada 2003-2011, pare să aibă o reprezentare puternică.

Dacă alianța Moqtada al-Sadr va câștiga a doua poziția ca număr de voturi pentru parlament, aceasta ar însemna o revenire surpriză a clericului. Sadr este popular printre săraci, dar a fost marginalizat de figurile influențate de Iran.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…