Acasă Extern Președintele slovac cere schimbări sau alegeri anticipate după uciderea jurnalistului

Președintele slovac cere schimbări sau alegeri anticipate după uciderea jurnalistului

Președintele Slovaciei a declarat duminică că va purta discuții cu partidele și a cerut schimbări în guvern sau alegerile anticipate pentru a reînnoi încrederea publică după uciderea unui jurnalist de investigație care a zdruncinat națiunea.

Uciderea lui Jan Kuciak a generat proteste și furie publică în legătură cu corupția din Slovacia, stat membru al Uniunii Europene.

Președintele Andrei Kiska nu are competențe formale pentru a declanșa căderea guvernului, dar comentariile sale pot crea presiune publică asupra guvernului.

Vineri, mii de oameni au mers în capitala Bratislava și în alte orașe pentru jurnalistul de investigație Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, care ancheta legături suspect ale mafiei italiene și oameni de afaceri din estul Slovaciei înainte de a fi găsit împușcat mortal împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova în weekend-ul trecut.

Unul dintre bărbații numiți în ultimul raport al lui Kuciak a avut legături în trecut cu oameni care au lucrat pentru premierul Fico. Raportul a fost publicat postum și a fost examinat potențialul abuz al subvențiilor UE și al altor fraude.

Președintele Kiska a afirmat într-un mesaj televizat că Slovacia se confruntă cu o „criză de încredere”.

„Voi începe discuții cu liderii politici cu privire la modul în care își imaginează viitorul … și cum să reînnoiască încrederea oamenilor în propriul lor stat”, a spus el.

Apoi a susținut un „refacere extinsă și esențială” al guvernului sau alegerile anticipate.

Premierul Robert Fico a spus că orice schimbare a guvernului trebuie aprobată de partenerii de coaliție.

„Constituția nu vede nici un rol pentru președinte în acest proces”, a spus el. „Scopul nostru este investigarea acestui act brutal. Nu vom dansa pe mormintele a doi tineri, spre deosebire de opoziție, de mass-media și, acum, de președinte „.

Liderul Partidului Național slovac, Andrej Danko, a declarat că este gata de dialog.

Dacă premierul Fico demisionează, guvernul cade și el. Președintele Kiska va deseman un nou premier pentru formarea unui nou guvern. Alegerile anticipate pot fi declanșate cu sprijinul a trei cincimi din parlamentari.

De asemenea, guvernul poate cere un vot de încredere în parlament, unde ar fi suficientă o majoritate simplă a parlamentarilor prezenți.

Treizeci de parlamentari pot declanșa o moțiune de cenzură, pentru care este necesară o majoritate absolută – cel puțin 76 de voturi în parlamentul cu 150 de locuri.

Poliția slovacă a reținut joi șapte italieni ale căror nume parțiale corespundeau subiectelor la care s-a referit Kuciak în ultimul său articol. Cei reținuți au fost eliberați în week-end.

5/5 - (30 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…