Acasă Extern Rusia expulzează diplomații americani

Rusia expulzează diplomații americani

Rusia a expulzat 60 de diplomați americani și a închis consulatul american din St Petersburg într-un răspuns tit-for-tat la acțiunea SUA privind atacul cu un agent chimic asupra spionului rus din Marea Britanie, informează Reuters.

Anunțul a fost făcut de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Peste 20 de state au expulzat diplomații ruși, în solidaritate cu Marea Britanie, care a învinuit Moscova pentru atac.

Rusia a negat vehement implicarea sa

Ministrul Lavrov a spus că ambasadorul SUA a fost informat despre „măsurile de represalii”.

El a spus că au inclus „expulzarea numărului echivalent de diplomați și decizia noastră de a retrage permisiunea de funcționare a consulatului general al SUA în Sankt Petersburg”.

Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va răspunde „pe măsură”.

Statele Unite au ordonat mai devreme expulzarea a 60 de diplomați și au închis consulatul general rus din Seattle.

La scurt timp după aceea, ministerul rus de externe a declarat că 58 de diplomați americani la Moscova și doi din orașul Ekaterinburg sunt declarate „persona non grata”, a informat agenția Interfax.

În urma incidentului din Salisbury, prim-ministrul britanic Theresa May a anunțat o serie de sancțiuni, inclusiv expulzarea a 23 de diplomați ruși care se presupune că sunt agenți de informații.

Kremlinul a răspuns prin expulzarea unui număr egal de diplomați britanici și prin închiderea Consiliului Britanic al țării.

Apoi – în ceea ce a fost citat drept cea mai mare expulzare colectivă a ofițerilor de informații ruși din istorie – mai mult de 20 de guverne au expulzat diplomați ruși din țările lor.

La începutul acestei săptămâni, NATO a expulzat și șapte diplomați ruși ca răspuns la atacul cu agentul neurotoxic.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că această mișcare va trimite un mesaj către Rusia că există „costuri și consecințe” pentru comportamentul său.

Ce a spus ministrul Serghei Lavrov?

Ministrul rus de externe a acuzat Marea Britanie că „a forțat pe toată lumea să urmeze un curs anti-rus”.

El a spus că Moscova răspundea la „acțiuni absolut inacceptabile care sunt luate împotriva noastră sub presiune foarte puternică din partea Statelor Unite și a Marii Britanii sub pretextul așa-numitului caz Skripal”.

Ministrul Lavrov a reiterat apelurile rusești pentru accesul consular al Iuliei Skripal – cetățean rus.

„Sper că Marea Britanie va fi capabilă să-și îndeplinească obligațiile care decurg din convenția consulară și din Convenția de la Geneva privind relațiile diplomatice”, a spus el.

Ministrul Lavrov a declarat că Rusia dorește, de asemenea, o întâlnire cu liderii Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) pentru a „stabili adevărul”.

„Ne bazăm pe faptul că partenerii noștri occidentali nu evită o conversație onestă”, a adăugat el.

Marea Britanie spune că substanța chimică utilizată în atac a fost identificată ca parte a unui grup de agenți neurotoxici dezvoltați de Uniunea Sovietică, cunoscut sub numele de Novichok.

Experții din cadrul OPCW au sosit în Marea Britanie la 19 martie pentru a testa probele. Rezultatele sunt de așteptat să dureze cel puțin două săptămâni, spune guvernul britanic.

Polițiștii spun că familia Skripal a intrat prima dată în contact cu agentul neurotoxic la domiciliul spionului  Skripal din Salisbury, unde cea mai mare concentrare a fost găsită pe ușa din față.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…