Acasă Extern Spirala descendentă în relațiile SUA-Rusia

Spirala descendentă în relațiile SUA-Rusia

Expulzarea diplomaților ruși din Statele Unite, cea mai mare acțiune de acest fel de la sfârșitul Razboiul Rece ar putea părea o escaladare a răspunsului dat Washington  Moscovei, dar fundamentele pentru o postură mai confruntată din partea SUA a fost luată, la vedere, cu multe luni în urmă.

În timp ce retorica conciliantă a președintelui Donald Trump față de Moscova a dominat titlurile, oficialii de la Departamentul de Stat al SUA, Pentagon și Casa Albă au luat o serie de decizii în ultimul an pentru a contracara Rusia în întreaga lume – de la Afganistan și Siria, până la Coreea de Nord.

Departamentul de Stat, la începutul lunii martie, a anunțat planurile de a furniza Ucrainei rachete antitanc pentru a se apăra împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia în estul Ucrainei. Precursorul lui Trump, președinte, Barack Obama, a refuzat să facă acest lucru din cauza temerilor de a nu provoca Moscova.

În Siria, luna trecută, armata americană a ucis sau a rănit până la 300 de luptători care lucrau pentru o companie militară privată din Kremlin, după ce aceștia au atacat forțele americane. În același timp, Casa Albă a legat ferm Rusia de loviturile mortale asupra civililor din Ghouta de Est din Siria.

Atât documentele politice ale Casei Albe cât și cele ale Pentagonului au dezvăluit în luna ianuarie că Rusia este un adversar care a revenit în atenția planificării securității naționale a Statelor Unite.

Asta a fost înainte ca Statele Unite să spună luni că vor expulza 60 de diplomați ruși, pentru a se alătura guvernelor din întreaga Europă pentru a pedepsi Kremlinul pentru un atac cu un agent neurotoxic asupra unui fost spion rus din Marea Britanie care a acuzat Moscova.

Rusia a negat orice implicare.

Anunțul de luni al președintelui Trump, totuși, nu a fost clar dacă promovează – sau doar se alătură – poziției mai dure a SUA dezvoltată de consilierii și generalii săi.

Criticii lui Trump au încercat să-l descrie ca pe un actor reținut în orice abordare dificilă a Rusiei, chiar dacă un înalt funcționar al administrației l-a descris ca fiind implicat „de la început” în expulzarea diplomaților ruși.

„Este deranjant cât de nepasator a ajuns la aceasta decizie”, a declarat reprezentantul SUA, Adam Smith, președintele Comitetului de Servicii Armate al Camerei.

Cu toate acestea, acțiunile administrației Trump contravin percepției pe scară largă, alimentată de afirmațiile președintelui, că Trump a atenuat poziția SUA față de președintele rus Vladimir Putin pe fondul unei anchete americane privind amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016.

Indiferent de acțiunile dure, mesajele inconsecvente pot submina strategia Washingtonului de a descuraja comportamentul agresiv al Moscovei, avertizează experții.

„Semnalele date de S.U.A. sunt subminate de lipsa de seriozitate a Trumpului față de Rusia „, a declarat Andrew Weiss, expert în Rusia la Carnegie Endowment for Peace International.

Doar marțea trecută, Trump l-a felicitat pe Putin pentru realegerea sa, atrăgând critici puternice din partea republicanilor.

Dar,  într-un stil al semnalelor mixte, Trump, două zile mai târziu, l-a numit pe John Bolton, pentru a deveni consilierul său pentru securitatea națională.

Spirala descendentă

Deși atacul cu agentul neurotoxic a fost declanșatorul oficial al expulzărilor din SUA, oficialii administrației Trump au avertizat că atacul nu ar trebui privit în mod izolat, invocând o serie de acțiuni destabilizatoare și agresive ale Moscovei.

În Afganistan, comandantul NATO de la fața locului a acuzat din nou Rusia, săptămâna trecută, de vânzarea de armament militanților talibani.

În Coreea de Nord, în ianuarie, Donald Trump a declarat pentru Reuters că Rusia ajută Phenianul să se sustragă sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite.

În urmă cu două săptămâni, administrația Trump a impus primele sancțiuni împotriva Rusiei pentru intervenții electorale și atacuri cibernetice în SUA, sancționând magnații apropiați de Putin.

Oficialii și experții din Statele Unite se așteaptă ca legăturile să continue să se deterioreze avertizând că următorii pași ai Rusiei ar putea să depășească cu mult expulzarea diplomaților.

„Riscul de escaladare nu provine doar din sancțiuni tit-for-tat”, a spus Matthew Rojansky, expert în Rusia de la  Wilson Centre think tank din Washington, citând potențialul mișcărilor mai agresive din Orientul Mijlociu și domeniul cibernetic.

Oficialii americani au declarat că administrația Trump încă încearcă să evite ruptura completă în relațiile bilaterale. Un oficial a declarat că s-a căutat cooperarea rusă pentru a aborda probleme diplomatice, cum ar fi Coreea de Nord și Iranul.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…