Acasă Intern SRI are cheltuieli record și angajați aproape la fel de mulți ca fosta Securitate

SRI are cheltuieli record și angajați aproape la fel de mulți ca fosta Securitate

SRI este singurul serviciu, încă, militarizat din NATO care ține secret numărul de angajați.

Fostul director al SRI George Maior nu a vrut să spună numărul angajaților, rezumându-se să spună că serviciul are 3.000 de ofițeri operativi.

În urmă cu câțiva ani, cotidianul italian „La Repubblica“ a relatat  cifra de 12.000 de angajaţi SRI, fiind citat Cătălin Harnagea, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Sursele Cadran Politic, care cunosc bine structurile fostei Securități, au spus că în decembrie 1989 Securitatea avea 14. 800 de angajați, la o populație de aproximativ 23 de milioane de locuitori.

Tăierea cheltuielilor

Rectificarea bugetară anunțată de premierul Viorica Dăncilă a aprins dezbaterile privind cheltuielile serviciilor de informații din România, Serviciul Român de Informații (SRI) fiind de departe instituția cea mai mare consumatoare de bani publici în acest domeniu.

Premierul Dăncilă a anunțat, în urmă cu câteva zile, o tăiere a fondurilor  SRI cu 113 milioane de lei, dintr-un buget de 2,3 miliarde de lei, alocat pentru acest an. Decizia vine după ce, în ultimii ani de zile, bugetul SRI a fost majorat de majoritatea premierilor care s-au succedat la Palatul Victoria.

În ultimii șapte ani, bugetul SRI s-a dublat în ultimii, depășind procentul din PIB al unor țări cu renume în domeniu.

Număr record de angajați SRI

În cadrul statelor membre NATO, SRI are cel mai mare număr de angajați raportat la numărul de locuitori.

România Curată a publicat o analiză conform căreia dintre toate statele membre NATO, doar SRI ține secret numărul angajaților. Doar Turcia, Polonia şi Italia furnizează către presă cifre aproximative, în timp ce restul statelor publică  informațiile privind numărul angajaților din serviciile secret.

Deși, numărul de angajați este secret, cifrele neoficiale indică un raport agenți/locuitori mult mai ridicat comparativ cu alte țări NATO, arată sursa citată.

Autorii analizei citate folosesc cifra de 12.000 de angajați, luând ca reper bugetul SRI pentru salarii. Luând ca reper cifra de 3.000 de ofițeri operativi, România depășește la număr total serviciile secrete din țări precum Italia (1.600), Canada (2.449) sau Germania (2.641).

Luată ca reper cifra de 12.000 de angajați, SRI depășește serviciile similare din Franța (3.300), Spania (3.500), Marea Britanie (3.961), Polonia (5.000), Turcia (8.000).

Raportul privind numărul de angajați SRI la 100.000 de locuitori, arată că în România sunt 60 de agenți SRI la 100.000 de locuitori, ocupând detașat primul loc în rândul țărilor membre NATO. Polonia are 12,8 la 100.000 de locuitori, SUA – 11,3, Turcia – 10,4, iar numărul cel mai mic se regăsește în Italia – 2,7.

Cheltuieli uriașe

SRI are cheltuieli uriașe comparativ cu instituții similare din alte nouă state membre NATO incluse în studiul citat.

Bugetele serviciilor secrete din România în anul 2018:

  • SRI – 500 mil. € (0,45% din PIB),
  • SIE – 63 mil. €,
  • SPP – 42 mil. €,
  • STS – 72 mil. €.

Cu un buget de 500 de milioane de euro, cheltuielile SRI sunt mult mai mari decât a unor state precum Polonia (120 milioane de euro), Spania (250 milioane), Franța (300 milioane),  Germania (350 milioane), Turcia (371 milioane), Canada (400 milioane).

Potrivit studiului, cheltuielile SRI sunt depășite doar de  M5, din Marea Britanie, cu un buget de 2,4 miliarde de euro (adică 0,33% din PIB) și FBI, din Statele Unite, cu un buget de 6,5 miliarde de euro (adică 0,13 % din PIB).

 

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…