Acasă Intern Astăzi întră în dezbatere publică Proiectul de lege a pensiilor

Astăzi întră în dezbatere publică Proiectul de lege a pensiilor

Proiectul de lege a pensiilor emis de Ministerul Muncii va fi publicat pentru dezbatere publică, iar Lia Olguța Vasilescu spune că orice român va putea să-și spună părerea online până când legea va fi adoptată.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a avut mai multe discuții cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, privind noua Lege a pensiilor care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial spre dezbatere publică în decursul zilei de joi, 9 august.

Președintele PSD a spus că această lege că ar urma “să reașeze un sistem uriaș și care a fost complicat de-a lungul anilor”.

Legea pensiilor va rămâne în dezbatere publică până pe 8 septembrie, iar apoi va intra în procedură parlamentară, de unde va ajunge la președintele țării, care ar urma să o promulge.

Din declarațiile lui Liviu Dragnea și ale Olguței Vasilescu reiese că proiectul propune unele soluții și pentru pensionarii care nu au acte pentru sporurile primite în perioada 1975 – 2001, care, în această situație, vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. În plus, cei care vor să-și cumpere vechimea, vor putea să achiziționeze o mărime mai mică de 5 ani.

„După ce am decis asupra formulei de calcul, cea care o să elimine toate inechităţile care erau în legea pensiilor, automat a trebuit să facem simulări pe foarte multe dosare. Am făcut pe toate dosarele pe care le aveam la Casa Naţională de Pensii, pierdute sau câştigate în instanţă”, a declarat Olguța Vasilescu.

Partea bună este că nicio pensie nu va scădea, iar vârsta de pensionare nu se va modifica, potrivit afirmațiilor ministrului Muncii la TVR, în 8 august.

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea – nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă. Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea – 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”, a explicat Olguța Vasilescu.

În 2019, punctul de pensie va fi de 1.265 de lei. Creşterea se va face într-o singură etapă, cel mai probabil în luna iulie, cum s-a procedat până acum.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…