Acasă Extern SUA expulzează 60 de diplomați ruși

SUA expulzează 60 de diplomați ruși

Statele Unite au declarat luni că vor expulza 60 de diplomați ruși, într-o acțiune prin care se alătură guvernelor din blocul comunitar, pentru a pedepsi Kremlinul ca urmare a atacului cu agent neurotoxic asupra unui fost spion rus.

Este cea mai puternică acțiune pe care președintele american Donald Trump a luat-o împotriva Rusiei de la preluarea mandatului. El a fost criticat de democrați și de membri propriului său partid pentru că nu este suficient de dur cu Rusia în privința acuzațiile de amestec rusesc în alegerile electorale din 2016.

Alături de Statele Unite, 14 țări din Uniunea Europeană au expulzat diplomați ruși, a declarat președintele Consiliului Europei, Donald Tusk. Ucraina și Canada s-au alăturat acțiunii

În total, peste 100 de diplomați ruși sunt expulzați, aceasta fiind cea mai mare expulzare de la sfârșitul Războiului Rece.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că: „Răspunsul internațional extraordinar al aliaților noștri este cea mai mare expulzare colectivă din istorie a ofițerilor de informații ruși și va ajuta la apărarea securității noastre comune”.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că măsurile coordonate „demonstrează clar că toți stăm umăr la la umăr în a trimite cel mai puternic semnal către Rusia că nu poate continua să ignore dreptul internațional”.

Ministerul de Externe al Rusiei a numit acțiunile „un gest provocator” și a promis să răspundă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că răspunsul Occidentului a fost o „greșeală” și că președintele rus Vladimir Putin va lua o decizie finală cu privire la răspunsul Rusiei.

Moscova a negat că se află în spatele atacului asupra lui Serghei Skripal și fiicei sale, în orașul Salisbury din sudul Angliei, pe 4 martie.

Personalul expulzat de Statele Unite include 12 ofițeri de informații din misiunea Rusiei la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York. Președintele Trump a dispus închiderea Consulatului rus din Seattle.

„Guvernului rus îi spunem: atunci când îi atacați pe prietenii noștri, vă veți confrunta cu consecințe grave”, a declarat un înalt oficial al administrației SUA, citat de Reuters, cu condiția păstrării anonimatului.

Diplomații în cauză și familiile lor au o săptămână la dispoziție să părăsească Statele Unite, potrivit unui reporter de la briefing.

Președintele Trump, care, înainte de a intra în funcție în ianuarie anul trecut, a promis legături mai calde cu Putin, l-a felicitat săptămâna trecută pe liderul rus pentru realegerea sa, atrăgând critici atât din partea republicanilor, cât și din partea democraților. Donald Trump a spus că cei doi lideri au făcut planuri pentru a se întâlni în „viitorul nu prea îndepărtat”.

„Ultima dată când Statele Unite au expulzat atât de mulți spioni ruși a fost atunci când administrația Reagan a dispus scoaterea din țară a 55 de diplomați sovietici”, a declarat Angela Stent, directorul Centrului pentru Studii Eurasiatice, Ruse și Est-Europeane de la Universitatea Georgetown.

„Această solidaritate americană cu Marea Britanie și alți aliați europeni după ataccul asupra lui Skripal este fără precedent în epoca post-sovietică și subliniază relațiile descendente ale Occidentului cu Rusial”, a spus ea.

Liderii UE au declarat săptămâna trecută că dovezile implicării Rusiei în atacul de la Salisbury, prezentate de premierul britanic Theresa May, au constituit o bază solidă pentru acțiunile ulterioare.

Donald Tusk a spus că ar putea fi luate măsuri suplimentare în următoarele săptămâni și luni.

„Răspunsul va fi simetric”

Rusia a spus că va răspunde.

„Răspunsul va fi simetric. Vom lucra în zilele următoare și vom răspunde la fiecare țară în parte”, a declarat agenția de știri RIA citând o sursă pe care nu a numit-o din cadrul Ministerului rus de Externe.

Kremlinul a acuzat Marea Britanie de promovare a unei campanii anti-Rusia și a căutat să pună la îndoială analiza britanică conform căreia Moscova este responsabilă. Rusia a expulzat deja 23 de diplomați britanici ca răspuns la expulzarea a 23 de diplomați din Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a sugerat că sprijinului acordat de UE Marii Britani este greșit, dat fiind că acesta va părăsi blocul anul viitor.

„Marea Britanie pleacă din familia europeană. Nimeni nu a anulat Brexit, iar procesul de separare este în plină desfășurare „, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Facebook.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…