Acasă Extern Rusia expulzează 59 de diplomați din 23 de țări

Rusia expulzează 59 de diplomați din 23 de țări

Rusia a expulzat vineri 59 de diplomați din 23 de țări și a declarat că își rezervă dreptul de a acționa împotriva altor patru state din Occident în legătură cu otrăvirea unui fost spion rus și a fiicei sale în Marea Britanie.

Rusia a declarat că răspunde la ceea ce a numit acuzații neîntemeiate pentru zeci de diplomați proprii.

Cu o zi mai devreme, Moscova a ordonat expulzarea a 60 de diplomați americani și închiderea consulatului S.U.A. din St Petersburg, cel de-al doilea oraș mare al Rusiei, ca represalii pentru cea mai mare expulzare a diplomaților de după Războiul Rece.

Rusia a convocat vineri reprezentanții de rang înalt din majoritatea celorlalte țări care au expulzat diplomații ruși și le-a spus că expulzează un număr corespunzător acestora. Ambasadorul britanic Laurie Bristow a fost convocat din nou vineri.

Ministerul rus de externe a spus că lui Bristow i s-a spus că Londra are doar o lună să își reducă contingentul diplomatic în Rusia la aceeași dimensiune ca și misiunea rusă din Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe britanic nu a spus câți diplomați britanici ar fi afectați, dar a declarat că răspunsul Rusiei este regretabil și că Moscova a încălcat flagrant dreptul internațional în legătură cu uciderea fostului spion.

Rusia respinge acuzația Marii Britanii că se află în spatele atacului și a spus că acuzațiile sunt parte a unui complot Occidental elaborat pentru a sabota relațiile Est-Vest și a izola Moscova.

Spitalul unde este tratată Iulia Skripal a declarat joi că aceasta este conștientă după ce a petrecut trei săptămâni într-o stare critică din cauza atacului cu un agent neuotoxic. Tatăl ei rămâne într-o stare critică, dar stabilă.

BBC, citând surse, a relatat, vineri, că Iulia este „conștientă și vorbește”.

Expulzarea

În cursul zilei de vineri, ministerul rus de externe a convocat înalți oficiali ai ambasadelor din Australia, Albania, Franța, Germania, Italia, Polonia, Olanda, Croația, Ucraina, Danemarca, România, Finlanda, Norvegia, Suedia, Canada și Republica Cehă.

Toți au fost văzuți de jurnaliști venind în mașinile lor oficiale la clădirea gotică a ministerului de externe din Moscova.

„Diplomații au primit note de protest și li s-a spus că, răspunsul la solicitările nejustificate ale statelor relevante privind expulzarea diplomaților ruși … că partea rusă declară numărul corespunzător de personal care lucrează în ambasadele acestor țări în Federația Rusă persona non grata „, a afirmat ministerul într-o declarație.

Alte patru țări – Belgia, Ungaria, Georgia și Muntenegru – au anunțat doar că „în ultimul moment” au fost expulzați diplomații ruși în legătură cu afacerea Skripal, iar Moscova și-a rezervat dreptul de a lua măsuri de răspuns la acțiunea lor.

La ieșirea din ministerul de externe, ambasadorul german Rudiger von Fritsch a declarat că Rusia a avut întrebări privind otrăvirea lui Skripal, dar Berlinul a rămas deschis pentru a dialoga cu Moscova.

Departamentul de Stat al SUA a declarat după ce Rusia a anunțat joi seara expulzarea diplomaților americani  și-a rezervat dreptul de a răspunde mai departe, spunând că lista diplomaților americani desemnați pentru expulzarea din Rusia arată că Moscova nu este interesată de diplomație.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferința de presă de vineri a spus reporterilor că nu este de acord cu această evaluare, iar președintele Putin favorizează în continuare legăturile cu alte țări, inclusiv cu Statele Unite.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…