Acasă Extern NATO expulzează 7 angajați din misiunea rusă

NATO expulzează 7 angajați din misiunea rusă

Șeful NATO spune că această acțiune trimite un mesaj clar și foarte puternic, ”că există un cost pentru acțiunile imprudente ale Rusiei „

NATO a anunțat a reducerea mărimii misiunii ruse cu o treime, înlăturând acreditarea a șapte angajați ruși și respingând alte trei cereri în așteptare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că dimensiunea permanentă a misiunii rusești va fi redusă de la 30 la 20 de persoane, adăugând că anunțul este „un mesaj clar și foarte puternic potrivit căruia există un cost pentru acțiunile imprudente ale Rusiei”, în otrăvirea agentul dublu Serghei Skripal din Salisbury la începutul acestei luni.

El a afirmat că Rusia a subestimat hotărârea NATO și a declarat că anunțurile vor reduce capacitatea Rusiei în activitățile de informații pe întreg teritoriul NATO.

Măsura a intervenit după ce mai mult de 20 de aliați occidentali au ordonat expulzarea a zeci de diplomați ruși ca răspuns la atacul cu un agent neurotoxic în Marea Britanie, într-un spectacol de solidaritate care reprezintă cea mai mare lovitură concertată dată rețelelor de informații rusești din Occident, de după Războiul Rece.

Vorbind la Bruxelles la încheierea consultărilor cu aliații NATO, marți, Stoltenberg a adăugat că nu crede că Rusia s-a așteptat ca Occidentul să demonstreze această hotărâre. El a arătat prezența militară a NATO pe granița rusă, creșterea cheltuielilor pentru apărare și continuarea sancțiunilor pentru anexarea ilegală a Crimeei la Rusia.

Stoltenberg a spus că răspunsul NATO nu vizează doar otrăvirea din Salisbury, prima utilizare a unui agent nervos pe teritoriul NATO, ci un răspuns la un model mai larg de comportament inacceptabil și ilegal.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…