Acasă Extern Trump salută misiunea „perfectă” din Siria

Trump salută misiunea „perfectă” din Siria

Președintele american Donald Trump a salutat atacul aerian asupra Siriei ca fiind „perfect executat”, adăugând: „Misiunea realizată”, informează BBC.

Statele Unite, Marea Britanie și Franța au atacat trei locații guvernamentale, vizând ceea ce au spus că erau instalații de arme chimice.

Mai mult de 100 de rachete au fost lansate ca răspuns la un presupus atac chimic asupra orașului Douma săptămâna trecută.

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat atacul aerian occidental „în cel mai serios mod”, conform BBC.

Rusia, ale cărei forțe susțin guvernul Siriei, a amenințat cu represalii militare în cazul în care personalul rus ar fi fost afecta.

În postările pe Twitter din această dimineață, președintele Trump a mulțumit Franței și Marii Britanii pentru „puterea și înțelepciunea armatei lor”.

Atacul aerian cu rachete de croazieră lansat de coaliția occidentală a fost cel mai semnificativ atac împotriva guvernului președintelui Bashar al-Assad în cei șapte ani de război civil din Siria.

Răspunzând la atacul aerian Bashar al-Assad a spus în comentariile publicate de biroul său: „Această agresiune va face ca Siria și oamenii săi să fie mai hotărâți să continue să lupte și să zdrobească terorismul în fiecare centimetru al țării”.

Care au fost țintele?

La briefing-ul Pentagonului de sâmbătă, Lt Gen Gen Kenneth McKenzie a enumerat cele trei ținte care au fost lovite într-o manieră „precisă, copleșitoare și eficientă”

  • Centrul de cercetare și dezvoltare a armelor chimice din Barzah, din apropiere de Damasc, a fost lovit de 76 de rachete, dintre care 57 rachete de croazieră Tomahawk și a fost „distrus”.
  • Dispozitivul de depozitare a armelor chimice Him Shinshar, sitaut lângă Homs, a fost lovit de 22 de rachete – nouă Tomahawks ale forțelor SUA, opt britanice Storm Shadows, cinci rachete navale de croazieră și două rachete de croazieră Scalp lansate de Franța.
  • Echipamentul Him Shinshar pentru arme chimice, lângă Homs, a fost vizat cu șapte rachete Scalp și a fost „lovit cu succes”.

Generalul american McKenzie a spus că „s-au realizat obiectivele militare fără a interveni din Siria”.

El a spus că „aeronavele sau rachetele și-au îndeplinit misiunea cu succes”și toate aeronavele s-au întors la bază.

Generalul McKenzie a spus că aproximativ 40 de rachete de apărare siriene au fost anulate, mai ales după ce țintele au fost lovite. Nu a operat niciun sistem de apărare rusesc, a spus el.

Informarea Pentagonului a contrazis informațiile furnizate la un briefing al Ministerului rus al Apărării, care a declarat că unitățile ruse au urmărit acțiunile forțelor americane și britanice, dar nu și ale francezilor.

Ministerul rus a declarat că au fost lansate 103 rachete de croazieră, iar 71 au fost doborâte de sistemele siriene și a acceptat că „presupusele instalații de arme chimice” din apropiere de Damasc și Homs au fost „distruse parțial”.

Ministerul rus a spus că și există alte locații care au fost vizate, dar nu au fost lovite, inclusiv Aeroportul Internațional Damasc și aerodromurile al-Dumayr și Blai și baza aeriană Shayrat.

Ministerul rus a spus că „informațiile preliminare” sugerează că nu au existat victime în rândul armatei sau civililor sirieni.

Pentagonul a spus că nu are nici o confirmare a unor victime civile.

Statele Unite au comunicat cu Rusia înaintea lansării atacului aerian prin procedurile normale ale liniei ”telefonului roșu”, care este folosit pentru a preveni ciocnirile accidentale într-o zonă de război.

Au existat preocupări că, dacă loviturile aeriene ale Statelor Unite ar fi lovit personalul militar rus pe teren, aceasta ar spori și mai mult tensiunea.

SUA declară că amploarea loviturilor a fost „dublă” față de atacul aerian lansat în aprilie 2017 după un atac chimic asupra orașului Khan Sheikhoun care a ucis peste 80 de persoane.

Ce s-a spus la ONU?

La o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, solicitată de Rusia, ambasadorul Rusiei la  ONU, Vassily Nebenzia, a citit o declarație din partea președintelui Putin spunând că acțiunea SUA și a aliaților acesteia a generat în Siria o „situație catastrofică și mai gravă” .

Președintele Putin a acuzat aliații că pentru disprețul „cinic” de a acționa fără să aștepte rezultatele unei anchete privind investigarea presupusului atac chimic din Douma. Se așteaptă ca inspectorii Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) să sosească în zonă în acest weekend.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că atacul aerian a fost „justificat, legitim și proporțional”.

Ea a spus că SUA și aliații săi au acordat diplomației „șansa după șansă”, dar Rusia a continuat să blocheze rezoluțiile ONU.

Ea a spus: „Nu putem sta și să lăsăm Rusia să elimine orice normă internațională și să permită folosirea armelor chimice fără a da un răspuns”.

Ea a spus: „Dacă SUA trasează o linie roșie, ea aplică o linie roșie”.

Bashar Jaafari, reprezentantul Siriei la ONU, a repetat că presupusul atac chimic din Douma a fost o „mascarada” montată de rebeli.

El a mai spus că inspectorii OPCW au vizitat anterior site-ul vizat Barzeh și nu au raportat activități privind prezența armelor chimice.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a spus că dorește să reamintească tuturor membrilor că „există obligația de a acționa în mod consecvent în conformitate cu Carta Națiunilor Unite și a dreptului internațional în general” și a adăugat că nu există „o soluție militară” la criza din Siria.

Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluție a Rusiei care condamna atacul aerian.

Ce rol au jucat Marea Britanie și Franța?

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, patru avioane de luptă RAF Tornado au lovit cu opt rachete de croazieră Storm Shadow un sit lângă Homs.

Primul ministru britaanic Theresa May a spus că nu există „nicio alternativă practicabilă la folosirea forței”, dar a adăugat că atacul aerian nu a vizat „schimbarea regimului” Assad.

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat, de asemenea, participarea țării sale la operațiune.

„Zeci de bărbați, femei și copii au fost uciși cu arme chimice” în Douma, săptămâna trecută, a spus Macron.

Vineri, armata siriană a anunțat că regiunea Ghouta de Est, unde se află Douma, a fost eliberată de ultimii luptători rebeli și guvernul sirian a preluat controlul deplin asupra acesteia.

Atacul aerian lansat de SUA și aliații săi, în această dimineață foarte devreme, a fost mai puternic decât decât cel lansat în urmă cu un an asupra unei baze militare aeriene din Siria, dar la prima vedere pare mai limitat decât ai sugerat retorica președintelui Donald Trump.

Anul trecut au fost lansate 59 de rachete, iar de data aceasta au fost folosite puțin peste dublul acestui număr.

Atacul aerian asupra Sireie s-a încheiat pentru moment, însă a existat un avertisment clar din partea președintelui Donald Trump că, dacă regimul Assad va recurge din nou la arme chimice, atunci ar putea să apară lovituri aeriene suplimentare.

Cum a răspuns restul lumii?

Cancelarul german Angela Merkel – care a exclus participarea la acțiunea militară – a declarat că a susținut atacul aerian ca fiind „necesar și adecvat”.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații NATO sprijină pe deplin acțiunile SUA, Marii Britanii și Franței.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat „sprijinul total” pentru atacul aerian aeriene.

China a declarat că se opune folosirii forței și că nu poate exista decât o soluție politică pentru conflictul sirian.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…