Acasă Diverse Rusia: 64 de morți în incediul unui mall cu ieșirile ilegal blocate

Rusia: 64 de morți în incediul unui mall cu ieșirile ilegal blocate

Anchetatorii care investighează incendiul unui mall din Siberia unde 64 de persoane, inclusiv zeci de copii, și-au perdut viața, au declarat luni că un gardian a oprit sistemul de alarmă, iar ieșirile au fost ilegal blocate.

Duminică după-amiază, unul dintre cele mai periculoase incedii din Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice, a trecut prin etajele superioare ale centrului comercial „Winter Cherry” din orașul Kemerovo, unde se afla un complex cinematografic și o zonă de joacă pentru copii.

Zeci de copii se află printre cei decedați.

Președintele Vladimir Putin, reales săptămâna trecută, a exprimat „condoleanțe profunde”, a declarat Kremlinul.

Președintele nu a vorbit, încă, public despre tragedia care a înfuriat populația din Kemerovo, o regiune producătoare de cărbune, la aproximativ 3.600 de km est de Moscova.

Comitetul de Investigații al Rusiei, care se ocupă de crime majore, a declarat că proprietarul mall-ului este interogat, iar gardianul care a oprit sistemul de alarmă este reținut.

„Încălcările grave ale legii au avut loc atunci când mall-ul a fost construit și când a fost dat în funcțiune. Ieșirile de incendiu au fost blocate”, a declarat Svetlana Petrenko, purtătoarea de cuvânt a comisiei, într-o declarație.

Patru persoane sunt deja reținute, inclusiv doi angajați ai firmei care oferă servicii pentru alarma de incendiu în mall.

Serviciile de urgență au declarat că au stins incendiul, dar mai târziu au declarat că incendiul a reapărut în anumite locuri și salvatorii se străduiesc să recupereze trupurile celor decedați, deoarece plafonul superioar al clădirii s-a prăbușit.

Ministrul Sănătății, Veronika Skortsova, a declarat că 13 persoane sunt spitalizate, inclusiv un băiat de 11 ani aflat în stare gravă. Mass-media din Rusia a spus că băiatul a sărit de pe o fereastră și că ambii părinți au murit în incendiu.

Multe dintre victime vor putea fi identificate doar prin teste ADN, au spus oficialii.

O listă neoficială a celor dispăruți în incendiu și care circulă în mass-media rusă include peste 20 de copii, dintre care unii în vârstă de cinci ani.

Anna Kuznetsova, comisarul rus pentru drepturile copiilor, a declarat că focul a fost cauzat de incompetență și că centrele comerciale similare din Rusia ar trebui verificate de urgență.

Martorii au declarat pentru mass-media rusă că alarma de incendiu nu a funcționat.

Înregistrările video au arătat un grup de oameni într-o scară plină de fum care încercau să spargă o ușă de ieșire de urgență, care era blocată.

Cauza incendiului rămâne neclară.

Televiziunea rusă de stat a relatat că mall-ul a fost deschis în 2013. Documentele oficiale au arătat că ultimul control pentru prevenirea incediilor a avut loc în 2016.

Kremlinul a respins criticile unor jurnaliști care afirmă că televiziunea de stat a întârziat să facă public incendiul.

Cel mai mare incediu din istoria recentă a Rusie a avut loc în 2009, în orașul Perm, când 156 de persoane au murit  într-un club de noapte după ce un afișaj din interirul clubului a luat foc.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …