Acasă Extern Primele victime saudite în războiul din Yemen

Primele victime saudite în războiul din Yemen

Mișcarea houthi, care controlează nordul Yemenului, a promis luni că va lansa mai multe rachete în Arabia Saudită dacă nu se oprește bombardarea țării, după ce mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune au fost lansate în cursul nopții pentru a lovi Riadul provocând pentru prima dată victime în capitala saudită.

Incidentul amenință să accelereze brusc un război care a dezlănțuit deja ceea ce Națiunile Unite consideră a fi cea mai gravă criza umanitară din lume. Milioane de oameni trăiesc în Yemen sub amenințarea înfometării și a bolilor în masă, la mila militanților care au oprit în urmă cu câteva luni alimentarea cu hrană și medicamente.

Forțele armate din Arabia Saudită au declarat că trei rachete au lovit Riadul, cu puțin înainte de miezul nopții. Elemente dintr-o rachetă au căzut într-o casă din Riad, omorând un rezident egiptean și rănind încă doi egipteni.

Apărarea aeriană saudită a respins rachetele trase în sudul orașelor  Najran, Jizan și Khamis Mushait, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliției conduse de Arabia Saudită, colonelul Turki al-Malki.

Un lider houthi a salutat atacul, care a avut loc în ajunul celei de-a treia aniversări a intrării Arabie Saudite și a aliților să arabi în războiul din Yemen.

„Lăudăm avansarea cu succes a capacităților militare”, a declarat șeful consiliului politic houthi, Saleh al-Samad, unei mulțimi de zeci de mii de suporteri în capitala yemenită Sanaa.

„Dacă vor pace, așa cum le-am spus înainte, opriți loviturile voastre aeriene și noi vom opri rachetele”, a spus el. „Dacă veți continua atacurile aeriene, avem dreptul să ne apăram prin toate mijloacele disponibile”.

Războiul reunește o coaliție de state arabe sunite prietenoase cu Occidentul împotriva unei mișcări armate șiite susținută de Iran. Houthi controlează nordul Yemenului, inclusiv capitala Sanaa. Arabia Saudită și aliații săi se luptă în sud, în numele unui guvern din Yemen exilat în Arabia Saudită.

Coaliția condusă de Arabia Saudită a lansat mii de atacuri aeriene asupra Yemenului în ultimii trei ani, dintre care unele au lovit spitale, școli și piețe, ucigând sute de civili, în timp ce Riadul se apropie de victoria militară.

Organizația Națiunilor Unite declară că 10.000 de persoane au murit până acum în războiul din cea mai săracă țară din regiune, iar Yemen, o țară cu 22 de milioane de locuitori, trei din patru civili au nevoie de ajutor. Conflictul a provocat cea mai gravă epidemie de holeră din istoria modernă, cu mai mult de 1 milion de cazuri raportate.

Anul trecut, când houti a lansat tras rachete cu rază medie de acțiune acestea au fost interceptate fără a face pagube, coaliția arabă a răspuns prin închiderea aeroporturilor și porturilor din Yemen, o blocadă despre care Națiunile Unite au spus că a ridicat perspectiva înfometării în masă, înainte de a fi eliminată parțial.

Țările occidentale au cerut Arabiei Saudite și aliaților săi arabi din Golful Persic să protejeze civilii și să găsească un final rapid al războiului. Dar, susțin argumentul lui Riadului că trebuie să se apere de loviturile  transfrontaliere și să limiteze răspândirea influenței iraniene pe teritoriul unei importante rute comerciale.

„Transferul armelor și rachetelor actorii nestatali care pot fi folosiți împotriva statelor este iresponsabilă și contrar legii”, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, într-o declarație emisă luni, care se referă la Iran.

Emiratele Arabe Unite, un aliat cheie al Arabiei Saudite în campania militară, au acuzat direct Iranul. „Mesajul rachetelor houthi-iraniene este clar”, a declarat ministrul de stat pentru afaceri externe, Anwar Gargash, pe contul său oficial Twitter. „Nu există coexistență cu o miliție teroristă care amenință stabilitatea regiunii noastre și este apropiată de al Teheran”.

Armata saudită depinde de contractele de servicii cu companiile occidentale de arme pentru a-și menține funcționale avioanele de luptă. Moștenitorul regatului saudit, Printul Mohammed bin Salman, a discutat despre război cu președintele american Donald Trump în timpul recetei sale vizite la Casa Albă, săptămâna trecută, și cu premierul britanic Theresa May la Londra în urmă cu două trecută.

Arabia Saudită a privit preluarea capitalei yemenita Saana de către gruparea houthi în 2014, ca parte a unei strategii regionale a ayatollahului de la Teheran.

Experți independenți din S.U.A. au raportat în luna ianuarie Consiliului de Securitate al ONU că au examinat rachetele cu rază medie de acțiune lansate de gruparea houthi în Riad și alte echipamente militare care sunt  fabricate în Iran.

Gruparea houthi neagă că sunt pioni iranieni și spun că mișcarea lor a dat naștere unei revoluții naționale împotriva corupției.

Diplomați și oficialități politice yemenite au relatat în această lună că houthi și Arabia Saudită au purtat discuții secrete de pace, după ani de dialog mediat de ONU, fară a exista rezultate.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…