Acasă Extern Mattis: Nevoie urgentă  de  soluție politică în Yemen

Mattis: Nevoie urgentă  de  soluție politică în Yemen

Este nevoie urgentă de găsirea unei soluții politice la războiul din Yemen, a declarat joi Secretarul american al apărării, Jim Mattis, în timpul vizitei în SUA a moștenitorului coroanei saudite Prințul Mohammed bin Salman.

O coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit în țara vecină Yemen, în 2015,  împotriva grupării houthi,  aliniată a Iranului, care a înlăturat guvernul recunoscut pe plan internațional al președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi. Războiul civil a ucis aproximativ 10. 000 de persoane.

„Trebuie, de asemenea, să revigorăm eforturile urgente de a căuta o soluționare pașnică a războiului civil din Yemen și vă sprijinim în această privință”, a spus Mattis.

Mattis a mai spus: „Vom pune capăt acestui război, adică ultimul. Și o vom termina în termeni pozitivi pentru poporul din Yemen, dar și de securitate pentru națiunile din peninsulă „.

La începutul acestui an, ONU l-a numit pe diplomatul britanic Martin Griffiths drept noul său trimis în Yemen, însărcinat cu încercarea de a intermedia pacea.

Jim Mattis a apreciat Arabia Saudită pentru „alocările financiare semnificative alocate pentru ajutor umanitar” pe care le-a furnizat civililor din Yemen. Coaliția condusă de saudiți a declarat la începutul acestui an că va aloca 1,5 miliarde de dolari ca ajutor umanitar pentru Yemen.

Războiul din Yemen a dus la plecarea a 2 milioane de oameni și a dus țara – deja cea mai săracă din Peninsula Arabică – în pragul foametei. Aproape 1 milion de persoane s-au îmbolnăvit de holeră.

Marți, Senatul din SUA a respins o rezoluție care încearcă să pună capăt sprijinului acordat de SUA pentru campania Arabiei Saudite din Yemen.

Votul a fost în mare parte dat pe linie de partid, deși câțiva democrați au votat cu republicanii care au majoritate

În timpul dezbaterii Senatului înainte de vot, unii susținători au numit conflictul de trei ani din Yemen, o „catastrofă umanitară”, pentru care au acuzat Arabia Saudită.

Statele Unite oferă sprijin alimentării cu combustibil și de informații pentru coaliția condusă de saudiți.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Dana White, a spus că, în timpul întâlnirii, Prințul Mohammed a vorbit despre o cooperare sporită cu armata americană, inclusiv antrenament.

Președintele Donald Trump l-a primit călduros pe Prințul Mohammed la Casa Albă la începutul acestei săptămâni și a creditat vânzările de sisteme de apărare din S.U.A. către saudiți prin stimularea locurilor de muncă din SUA.

Pentagonul a spus că Mattis și Prințul Mohammed au discutat despre Afganistan, iar Riadul s-a arătat dispus să ajute membri grupării talibane și familiile lor care sunt interesați de eforturile de reconciliere.

Statele Unite au declarat că văd semne de interes din partea unor elemente ale insurgenței talibane din Afganistan privind discuțiile cu guvernul de la Kabul pentru a pune capăt războiului de peste 16 ani.

Dana White, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că Prințul Mohammed al Arabiei Saudite este „destul de pozitiv”  în găsirea de soluții pașnice cu statele arabe din Golf.

Washingtonul dorește să pună capăt situației dintre Qatar și alte state arabe, inclusiv Arabia Saudită. Disputa dintre acestea a divizat grupul de țări membre în Consiliului de Cooperare al Golfului și a afectat eforturile conduse de S.U.A. pentru a menține un front puternic împotriva Iranului.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…