Acasă Diverse Foamete în Yemen

Foamete în Yemen

Yemenul se confruntă cu cea mai mare foamete din lume „cu milioane de victime”, avertizează un oficial ONU.

Mark Lowcock, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, a cerut coaliției conduse de Arabia Saudită să ridice blocada împotriva Yemenului, țară învecinată aflată în război civil. Arabia Saudită susține guvernul din Yemen și acuză Iranul că sprijină cu armament rebelii.

Coaliția a închis, luni, traseele aeriene, terestre și maritime în Yemen, după ce rebelii Houthi au tras o rachetă balistică în apropierea aeroportului Arabiei Saudite. Racheta balistică a fost interceptată lângă capitala Riad.

Arabia Saudită a declarat că este necesară impunerea blocadei pentru a opri Iranul să trimită arme rebelilor.

Mark Lowcock a făcut declarații de presă miercuri, după ce a informat, în spatele ușilor închise, Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu această problemă.

„Am spus Consiliului că, dacă blocada nu va fi ridicată… va fi foamete în Yemen”, a declarat Lowcock reporterilor. „Aceasta va fi cea mai mare foamete pe care lumea a văzut-o în ultimele decenii, cu milioane de victime”.

La începutul acestei săptămâni, ONU și Crucea Roșie au avertizat că o situație „catastrofală” amenință milioane de yemeniți care au nevoie de livrările de ajutoare. Crucea Roșie a declarat că a fost blocat transportul de comprimate cu clor, vital pentru combaterea unei epidemii de holeră care a afectat peste 900.000 de persoane.

ONU spune că șapte milioane de yemeniți se află la un pas de foamete.

Țara se bazează pe importuri pentru a asigura supraviețuirea civililor, însă, acum, este blocată intrarea de produse alimentare, combustibil și medicamente.

Yemenul a înregistrat de la începutul conflictului, în martie 2015, peste 8.670 de morți, 60% fiind civili și 49.960 de răniți, potrivit ONU.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…