Acasă Extern Prințul Arabiei Saudite: israelienii au dreptul la propriul pământ

Prințul Arabiei Saudite: israelienii au dreptul la propriul pământ

Prințul coroanei Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Al Saud, a spus că israelienii au dreptul să trăiască pașnic pe propriul lor pământ într-un interviu publicat luni în revista americană The Atlantic, un alt semn public de apropiere a relațiilor dintre Riad și Tel Aviv.

Întrebat dacă el crede că poporul evreu are dreptul la un stat-națiune în cel puțin o parte din patria sa strămoșească, Mohammed bin Salman a fost citat spunând:

„Cred că palestinienii și israeliții au dreptul să aibă propriul lor pământ. Dar trebuie să avem un acord de pace pentru a asigura stabilitatea pentru toată lumea și pentru a avea relații normale „.

Arabia Saudită – locul de naștere al Islamului și casa celui mai sacru sanctuar – nu recunoaște Israelul. Acesta a menținut ani de zile că normalizarea relațiilor depinde de retragerea israelienilor din teritoriile arabe capturate în războiul din 1967, pe teritoriul căruia palestinienii caută un viitor stat.

„Avem preocupări religioase despre soarta moscheii din Ierusalim și despre drepturile poporului palestinian. Asta este ceea ce avem. Nu avem nicio obiecție față de nici un alt popor „, a spus prințul Mohammed, care călătorește în Statele Unite pentru investiții și sprijin pentru eforturile sale de a contracara influența iraniană.

Tensiunile sporite dintre Teheran și Riad au alimentat speculațiile potrivit cărora interesele comune ar putea împinge Arabia Saudită și Israelul să colaboreze împotriva a ceea ce ei consideră o amenințare comună iraniană.

„Există o mulțime de interese pe care le împărtășim cu Israelul și, dacă există pace, ar exista un mare interes între Israel și țările din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului”, a adăugat prințul Mohamed.

Arabia Saudită și-a deschis spațiul aerian pentru prima dată pentru un zbor comercial către Israel luna trecută, pe care un oficial israelian l-a salutat ca fiind istoric după doi ani de eforturi.

În noiembrie, un membru al cabinetului israelian a dezvăluit contacte ascunse cu Arabia Saudită, o recunoaștere rară a negocierilor secrete pe care Riadul încă le mai neagă.

Arabia Saudită a condamnat decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște, anul trecut, Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, dar oficialii arabi au declarat pentru Reuters că Riadul pare să se afle la bordul unei strategii mai ample a SUA pentru un plan de pace israeliano-palestinian.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…