Acasă Extern Irak: Astăzi au loc primele alegeri de la înfrângerea ISIS

Irak: Astăzi au loc primele alegeri de la înfrângerea ISIS

Aproximativ 7.000 de candidați, mulți dintre aceștia femei, participă în primele alegeri parlamentare organizate în Irak după înfrângerea așa-numitului stat islamic (ISIS).

Expați irakieni din 21 de state participă la scrutinul electoral.

După patru ani de război împotriva ISIS mai multe alianțe politice și coaliții rivale se luptă electoral pentru a ocupa cele 329 de locuri în parlament.

Cei care vor obține majoritatea vor trebui să mențină unitatea fragilă a Irakului în fața tensiunilor sectare și separatiste.

Secțiile de vot din întreaga țară au fost deschise la ora 04:00 GMT și urmează să se închidă la ora 15:00 GMT.

Candidații participă pe liste din partea formațiunilor politice, predominanți în opțiunile de vot fiind șiiții sau sunniții, deși kurzii au propriile liste.

Guvernul condus de șiiți este apreciat de irakieni pentru lupta împotriva militanților ISIS, iar securitatea s-a îmbunătățit considerabil în întreaga țară.

Dar mulți irakieni sunt deziluzionați de corupția guvernamentală generalizată și de economie slabă.

Alegerile electorale au loc în contextul anunțului președintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul.

Unii irakieni se tem că țara lor ar putea deveni un nou câmp de luptă între SUA și Iran.

Iranul ar putea fi principalul beneficiar al alegerilor

Festivalul de primăvară de la Mosul a avut loc săptămâna aceasta pentru prima dată din 2003 – anul în care forțele militare ale SUA l-au răsturnat de la putere pe dictatorul Saddam Hussein.

Organizatorii au declarat că au reînviat festivalul pentru a simboliza renașterea celui de-al doilea oraș al Irakului.

O mare parte din Mosul se află încă în ruine după războiul cu extremiștii jihadiști ISIS.

Festivalul de primăvară a fost un succes. Studenții de la arte au desenat 50 m de asfalt și a fost amenajat drumul care leagă moscheea istorică al-Nuri – distrusă de ISIS – de fabrica locală de ciment, tinerii străbătându-l în mers cu steaguri irakiene.

Fetele tinere au luat parte îmbrăcate ca mirese, în timp ce băieții erau îmbrăcați ca soldați. Urmați de luptători veterani din războiului împotriva ISIS, de la unitățile de elită ale armatei irakiene până la voluntarii șiiți de la unitățile de mobilizare populare paramilitare cunoscute sub numele de Hashd.

Forțele paramilitare Hashd sunt finanțate de Iran și au dat multe lupte împotriva extremiștilor jihadiști.

Oricine va ocupa funcția de prim ministru se va confrunta cu provocări uriașe, nu doar cu reconstrucția, ci cu capacitatea de a a opri Irakul să intre într-un război civil sectar.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, alegerile trebuie să producă un guvern în care toate grupurile din Irak pot avea încredere. Într-o țară în care au avut loc atât de multe atentate sectare, aceasta este greu de obținut.

Cine ar putea fi viitorul premier?

Actualul prim-ministru, Haidar al-Abadi, este primul pe lista electorală a formațiunii Nasr, care se estimează că va obține cele mai multe voturi. Dar, în sistemul irakian, nu va putea să formeze un guvern majoritar, ceea ce înseamnă negocieri pentru formarea unei coaliții care ar putea dura mai multe luni.

Majoritatea irakienilor cred mai puternic rival pentru Abadi este veteranul comandant paramilitar Hadi al-Amiri. El conduce lista electoarla a Fatah, care a devenit partidul politic al luptătorilor șiiți din gruparea paramilitară Hashd susținută de Iran.

Amiri și Fatah așteaptă ca în aceste alegeri electorale poporul irakian să arate recunoștința pentru sacrificiile făcute de Hashd în lupta împotriva ISIS.

Al treilea candidat important este Nouri al-Maliki, fostul prim-ministru. El a fost forțat să plece din funcție în 2014, după ce ISIS a capturat orașul Mosul și o mare parte a teritoriul ocupat predominant de sunniți.

Politicile sectare ale lui Maliki sunt atât de înstrăinate de sunniți, încât, la început, mulți au salutat prezența jihadiștii. Brutalitatea ISIS și-a arătat repede fața, dar până atunci jihadistii și-au declarat califatul.

Trecutul lui Maliki nu îl recomandă ca prim-ministru, dar este puternic și ar putea dori să fie regizor pe scena politică. Un diplomat european a spus că Maliki este „pe manevre”, conform BBC News.

Irakul are nevoie de niște vești bune după atâția ani de suferință îngrozitoare și aceste alegeri, spun optimiștii, ar putea fi un punct de cotitură. Scenariul pozitiv este că actualul premier Haidar al-Abadi va câștiga un al doilea mandat și apoi va lucra din greu pentru a pune capăt diviziunilor dintre sectele religioase irakiene. Dezvoltarea economiei ar putea susține acest proiect. Dar Irakul este încă plin de arme, zgomote și resentimente, deci există riscuri.

Sunniții nu agrează luptătorii din Hashd și candidatul lor, Amiri, care sunt șiiți apropiați de Iran pe care îl consideră un aliat natural.

Iranul, prin forțele paramilitare șiite Hashd, reprezintă  cea mai puternică forță străină din Irak.

Și americanii au trupe în Irak. După decizia președintelui american Donald Trump de a renunța la Acordul nuclear cu Iranul, există riscuri evidente.

Irakul este fragil. Dacă aceste alegeri produc un rezultat pe care majoritatea irakienilor îl vor accepta și un guvern majoritar în care să aibă încredere, această țară are șansa de a se reface și de a se împăca cu ea însăși.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…