Acasă Extern Egiptul transferă 2 insule Arabiei Saudite

Egiptul transferă 2 insule Arabiei Saudite

Curtea Supremă din Egipt a respins, sâmbătă, contestația cu privire la transferul insulelor Tiran și Sanafir din Marea Roșie către Arabia Saudită, cu o zi înainte de vizita  prințului saudit Mohammad bin Salman la Cairo.

Planul de a ceda insulele către Riad, un aliat care a dat ajutoare în valoare de miliarde de dolari Egiptului, a fost anunțat în 2016, dar s-a  împotmolit în proteste politice și acțiuni în justiție.

Curtea Supremă a hotărât că nici o altă instanță nu este competentă în materie, blocând două verdicte contradictorii – una dată de Curtea Supremă Administrativă, care nu se referea la controlul asupra insulelor Tiran și Sanafir, iar cealaltă la Curtea de Urgențe, care anula înțelegerea.

„Semnătura reprezentantului statului egiptean privind acordul granițelor maritime dintre Egipt și Arabia Saudită este, fără îndoială, un act de suveranitate”, a afirmat într-o declarație Curtea Supremă, adăugând că aprobarea acordului a fost făcută de corpul legislativ al Egiptului.

Prințul Mohamed bin Salman a semnat acordul în numele Regatului saudit înainte de a deveni prinț moștenitor.

Parlamentul egiptean a sprijinit acordul în iunie, iar președintele Abdel Fattah el-Sisi l-a ratificat o săptămână mai târziu.

Oponenții spun că suveranitatea Egiptului asupra insulelor datează din 1906, înainte de înființarea Arabiei Saudite.

Oficialii saudiți și egipteni spun că insulele aparțin regatului și erau sub controlul egiptean deoarece Riadul a cerut guvernului de la Cairo în 1950 să le protejeze.

Arabia Saudită l-a sprijinit să ajungă la putere pe actualul președinte egiptean  Abdel Fattah el-Sisi și a contribuit la  înfrângerea președintelui Mohamed Morsi și a Frăției Musulmane în 2013, iar luptele legale cu privire la afacerea Mării Roșii au fost o sursă de tensiune între cele două țări.

Opoziția față de acord a declanșat mari proteste de stradă împotriva lui Sisi când a venit la putere în 2014.

Președintele Sisi candidează, în această lună, pentru un al doilea mandat la funcția de șef al statului, alegeri pe care este aproape garantat că le va câștiga.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…