Acasă Extern Secretarul General ONU: ”Războiul Rece s-a întors”

Secretarul General ONU: ”Războiul Rece s-a întors”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că Războiul Rece ”s-a întors cu o răzbunare”.

Antonio Guterres a avertizat despre pericolul de escaladare a crizei din Siria.

Statele Unite și aliații lor intenționează să lanseze rachete împotriva Siriei după un presupus atac chimic, o acțiune despre care Rusia spune că riscă să înceapă un război.

Rusia a acuzat Marea Britanie de falsificarea atacului chimic, o afirmație pe care Marea Britanie a respins-o ca fiind o „minciună grotească și flagrantă”.

Războiul Rece, care a urmat victoriei aliaților după cel de-al Doilea Război Mondial, a situat Statele Unite și aliații săi de-a lungul deceniilor într-un conflict rece cu Uniunea Sovietică, Rusia fiind principalul stat succesor.

Ce anume a spus Guterres?

Secretarul general al ONU  a avertizat la deschiderea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc în condiții tensionate că, „Războiul Rece se întoarce cu o răzbunare, dar cu o diferență”, a spus el. „Mecanismele și garanțiile de gestionare a riscurilor de escaladare care au existat în trecut nu mai par a fi prezente astăzi.”

El a cerut țărilor să „acționeze în mod responsabil în aceste circumstanțe periculoase”.

În timpul reuniunii Consiliului de Securitate:

  • Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat SUA de folosirea atacului chimic ca pretext pentru răsturnarea guvernului Assad și „conținutului” rusesc.
  • Ambasadorul SUA, Nikki Haley, l-a acuzat pe președintele sirian Bashar al-Assad că a folosit arme chimice de cel puțin 50 de ori în ultimii șapte ani.
  • Ambasadorul Franței a declarat că Siria a trecut „dincolo de punctul din care nu se mai întoarce” și că Franța „își va asuma responsabilitatea de a pune capăt unei amenințări intolerabile la adresa securității noastre colective”.

Dovada existenței atacului chimic

Atentatul suspectat, negat de guvernul președintelui Assad, a fost efectuat sâmbătă în orașul Douma din Ghouta de Est, a ucis zeci de oameni.

Controlul asupra orașului a trecut de atunci de la rebeli la autoritățile militare siriene și ruse.

Centrul de Documentare a Infracțiunilor (VDC), o rețea a opoziției siriene care înregistrează presupuse încălcări ale dreptului internațional în Siria, a declarat că victimele au făcut spume la nivelul gurii, pielea decolorată și arsuri de cornee.

Joi, oficialii americani care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru televiziunea americană NBC News că au obținut probe de sânge și urină de la victime pentru a fi testate, iar rezultatul a arătat prezența clorului și a unui agent neurotoxic.

SUA și Franța spun că au dovada că guvernul sirian a atacat orașul Douma cu arme chimice.

Un raport al ONU de anul trecut a găsit guvernul sirian responsabil pentru un atac chimic mortal asupra orașului rebel Khan Sheikhoun, în care au murit peste 80 de persoane.

După acel atac chimic Statele Unite au răspuns lansând cu rachete de croazieră la o bază aeriană din Siria.

O delegație a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) va sosi sâmbătă în zona atacului suspectat în orașul Douma.

Ce spune Moscova?

Generalul Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat: „Avem … dovezi care arată că Marea Britanie a fost direct implicată în organizarea acestei provocări”.

Într-un videoclip produs de Ministerul rus al Apărării, doi bărbați vorbitori de arabă spun că lucrează la Secția de Urgență al Spitalului Central din Douma și i-au asistat victimele aduse după bombardarea unei clădiri cu mai multe etaje.

În timp ce vorbesc clar despre atacul chimic suspectat, ambii spun că bombardamentul a avut loc duminică, 8 aprilie, când atacul a avut loc sâmbătă 7 aprilie.

Cei doi bărbați spun că oamenii sufereau de inhalare de fum, nu de otrăvire chimică, dar a apărut panică atunci când un bărbat a spus că sunt victime ale unui atac chimic.

„Este grotesc, este o minciună flagrantă, sunt unele dintre cele mai grave știri false pe care le-am văzut la mașina de propagandă a Rusiei”, a declarat Karen Pierce, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

Ce planifică liderii occidentali?

În Marea Britanie, miniștrii de Cabinetului May au fost de acord că „este foarte probabil” că guvernul sirian este responsabil pentru presupusul atac cu gaze chimice.

Joi, în cursul unui apel telefonic, premierul britanic Theresa May și președintele american Donald Trump au fost de acord să „continue să colaboreze îndeaproape”, a spus Biroul premierului May.

Președintele american a declarat că președintele rus Vladimir Putin poartă răspunderea pentru presupusul atac chimic din Douma din cauza sprijinului său față de guvernul sirian.

Miercuri, Donald Trump a avertizat Rusia că ”rachetele vin”, dar ulterior pe Twitter a scris  că  el”nu a spus niciodată când”. „Ar putea fi foarte curând sau nu atât de curând”, a spus președintele Trump.

Ce spune Rusia despre riscul războiului?

Înainte de reuniunea Consiliului de Securitate, ambasadorul rusl Nebenzia a acuzat Washingtonul că amenință pacea internațională.

„Prioritatea imediată este de a preveni pericolul războiului”, a declarat el joi.

Oficiali ruși de rang înalt, inclusiv șeful armatei, au avertizat că rachetele americane vor fi doborâte, iar locurile de lansare a acestora vor fi vizate dacă personalul rus va fi amenințat.

Astăzi, vicepremierul rus Arkady Dvorkovici a criticat retorica președintelui Trump.

„Nu putem depinde de starea de spirit a cuiva de cealaltă parte a oceanului, în funcție de cu se trezește”, a spus el citat de agenția de știri Tass.

După șase săptămâni de lupte grele și aproximativ 1700 de morți în rândul civililor în Ghouta de Est, rebelii părăsesc acum zona.

Mii de războinici și civili islamiști care au mai rămas în Ghouta de Est, a părăsit astăzi regiunea, relatează BBC.

5/5 - (23 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…