Acasă Intern AEP a sesizat Parchetul General privind loteria publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă”

AEP a sesizat Parchetul General privind loteria publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă”

AEP a sesizat PÎCCJ privind Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă” organizată de o agenţie de turism, susţinând că este vorba despre condiţionarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 şi despre acordarea de foloase materiale constând în excursii în ţară şi în străinătate.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că, „în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4-5) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu Loteria Publicitară «Mergi la vot, mergi în vacanţă» organizată sub sigla Paralela 45”, arată un comunicat emis de Autoritate.

Demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări scrise înaintate instituţiei, precum şi în urma verificării materialelor publicitare apărute online.

AEP a constatat că agenţia de turism a organizat Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanţă”, în perioada 08.05.2019 – 27.05.2019, „având ca grup ţintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani şi condiţie obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare”, potrivit comunicatului.

„AEP consideră că Loteria Publicitară «Mergi la vot, mergi în vacanţă» are ca obiect determinarea şi condiţionarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional desfăşurându-se la aceeaşi dată şi în aceleaşi secţii de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în ţară şi în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanţii trebuie să facă dovada participării la vot prin «abţibildul de pe spatele cărţii de identitate cu care au votat», arată sursa citată.

Conform prevederilor din Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, “participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora”.

Potrivit AEP, „acţiunea prin care alegătorii sunt determinaţi şi condiţionaţi să meargă la vot şi oferirea de foloase materiale (excursii în ţară şi în străinătate) de către o persoană juridică, respectiv SC Paralela 45 Turism SRL”, este interzisă şi sancţionată conform prevederilor art. 386 din Codul penal. Articolul respectiv are în vedere oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat.

Pedeapsa pentru o astfel de faptă este închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …