Acasă Extern SUA: Noi sancţiuni împotriva Rusiei

SUA: Noi sancţiuni împotriva Rusiei

Administraţia Donald Trump a anunţat, joi, noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza unor atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice, nucleare şi aeriene din Statele Unite.

Departamentul Trezoreriei americane a anunţat joi introducerea a cinci entităţi şi a 19 indivizi pe lista sancţiunilor.

Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, a denunţat o serie de atacuri cibernetice „periculoase” lansate de Rusia, referindu-se inclusiv la ingerinţele în scrutinul prezidenţial din 2016.

„Administraţia SUA confruntă şi contracarează activităţile cibernetice ruse, inclusiv ingerinţele în scrutinul prezidenţial american, atacuri cibernetice distructive, intruziuni asupra infrastructurii esenţiale”, a afirmat Mnuchin.

Printre persoanele vizate de noile sancţiuni se numără agenţi ai Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) şi ai Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU).

Conform serviciilor de informaţii americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Rusia pregăteşte un răspuns la cele mai recente sancţiuni impuse de Statele Unite

Rusia pregăteşte un răspuns pe măsură la cele mai recente sancţiuni impuse de Statele Unite, care au invocat atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice, nucleare şi aeriene, a declarat joi adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, informează agenţiai Tass.

„Kremlinul răspunde în mod calm la noile sancţiuni şi acceptă situaţia actuală, dar Rusia a început pregătirea măsurilor de răspuns. Având în vedere calendarul nostru intern, mă aştept la alte acţiuni şi demonstraţii dure (din partea SUA) şi suntem pregătiţi pentru ele. Acest pas nu aduce nimic nou din punctul de vedere al evaluării nostre privind comportamentul Washingtonului pe scena internaţională, sunt aceleaşi măsuri de natură politică, fără legătură cu realitatea. Acuzaţiile privind presupusa interferenţă a Rusiei în procesele interne ale Statelor Unite au rămas fără dovezi”, a spus Riabkov.

Diplomatul rus a sugerat că administraţia Donald Trump a planificat adoptarea acestor sancţiuni înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia.

Serghei Riabkov a mai precizat că nici Rusia, nici Uniunea Sovietică, nu au desfăşurat programe pentru dezvoltarea agentului neurotoxic „Novichok”. Marea Britanie a susţinut că această substanţă a fost folosită în atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…