Acasă Economie SUA: Rezerva Federală majorează dobânzile

SUA: Rezerva Federală majorează dobânzile

Pe fondul creșterii economice și a scăderii şomajului, Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA, a decis majorarea dobânzii-cheie, semnalând încă două creşteri anul acesta, în timp ce inflaţiei are un ritm ușor mai ridicat decât se preconiza.

Rezerva Federală din Statele Unite (Fed) a dispus, miercuri, majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, până la intervalul 1,75%-2%, semnalând că ar putea decide alte două creşteri anul acesta, informează Bloomberg.

Fed a renunţat la angajamentul de a ţine dobânzile suficient de mici pentru stimularea economiei „o anumită perioadă”, transmiţând că nu va tolera, cel puţin până în anul 2020, creşterea inflaţiei peste nivelul stabilit, relatează Reuters.

Oficialii guvernamentali americani au semnalat miercuri că inflaţia ar putea depăşi plafonul stabilit de sistemul bancar central, 2%, până la 2,1%, urmând să rămână la acest nivel până în 2020.

„Piaţa muncii a continuat să se consolideze, activitatea economică a crescut într-un ritm solid. Cheltuielile persoanelor fizice s-au intensificat, investiţiile fixe au continuat creşterea puternică”, a argumentat Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA.

Potrivit comunicatului Fed, creşterea economică a Statelor Unite ar urma să continue creşterea în ritm rapid indiferent de majorarea dobânzii de referinţă.

„Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise se aşteaptă ca majorarea graduală a intervalului ratei dobânzii să fie compatibilă cu expansiunea activităţilor economice, cu situaţia unei pieţe a muncii puternice şi cu un nivel al inflaţiei în obiectivul de 2% pe termen mediu”, informează instituţia.

Din 2015 până în prezent, Fed a majorat pentru a şaptea oară rata dobânzii . Oficialii Fed încearcă să tempereze inflaţia cu rate mai mari ale dobânzilor şi cred că economia Statelor Unite îşi poate permite costuri mai mari ale împrumuturilor.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…