Acasă Extern Premierul spaniol majorează pensiile pentru a putea adopta bugetul  2018

Premierul spaniol majorează pensiile pentru a putea adopta bugetul  2018

Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat miercuri că guvernul va majora unele pensii de stat dacă partidele de opoziție vor susține propunerea bugetului guvernului minoritar pentru 2018 în parlament.

Proiectul de buget modificat va fi înaintat parlamentului înainte de sfârșitul lunii martie, după ce guvernul a întârziat din cauza crizei politice din Catalonia.

Rajoy a declarat parlamentului că noul document va include scutiri fiscale pentru soții supraviețuitori care solicită pensii și pentru pensiile minime de stat, care se ridică la aproximativ 640 de euro pe lună.

„Este în cadrul … (bugetului pe 2018), ținând cont de faptul că nu putem cheltui mai mult decât câștigăm”, a declarat Rajoy parlamentarilor, fără a oferi detalii suplimentare.

Grupurile de pensionari intenționează să organizeze mitinguri în toată țara sâmbătă pentru a protesta față de puterea de cumpărare a celor care se pensionează.

Persoanele în vârstă formează o mare parte a bazinului electoral a Partidului Popular Conservator (PP) al lui Rajoy.

Dar sprijinul pentru partid a scăzut datorită unor cazuri de corupție, politici economice orientate spre austeritate și criticile la criza catalană, când Madridul a preluat controlul asupra regiunii în luna octombrie.

În cel de-al doilea mandat, guvernul lui Rajoy a redus cu peste 3 procente deficitul public din peste 11%, pentru a se încadra în limitele orientărilor UE.

Rajoy a majorat pensiile cu doar 0,25% în acest an, sub nivelul inflației de 1,1% în februarie.

Deși viitoarele alegeri naționale nu sunt așteptate în 2020, sondajele arată creșterea sprijinului pentru Partidul Ciudadanos, care în unele cazuri depășește PP.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…