Acasă Extern ”Trebuie să stabilim dacă ne aflăm în Război Rece”

”Trebuie să stabilim dacă ne aflăm în Război Rece”

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, afirmă că atmosfera la Washington este „toxică”, sugerând că situaţia este specifică Războiului Rece, existând o mare lipsă de încredere în relaţiile bilaterale.

Într-un interviu acordat postului NBC News, Anatoli Antonov a reiterat că Rusia nu s-a implicat în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, oferind asigurări că este „imposibil de imaginat” o responsabilitate a Kremlinului pentru presupusele ingerinţe electorale.

Chiar dacă procurorul special Robert Mueller a inculpat 13 cetăţeni ruşi pentru presupuse interferenţe în campania electorală, ambasadorul Rusiei susţine că nu există dovezi privind responsabilitatea Moscovei.

„Atmosfera de la Washington mi se pare otrăvită, este o atmosferă toxică. Depinde de noi să stabilim dacă ne aflăm ori nu în Război Rece. Dar … nu îmi amintesc ca relaţiile bilaterale să mai fi fost într-o situaţie atât de rea”, a declarat Anatoli Antonov.

În prezent, „există o mare lipstă de încredere în relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia. Acum, Rusia este responsabilă de toate, chiar şi de vremea rea. Cred că este foarte important să încetăm să ne mai acuzăm unii pe alţii. Este momentul să iniţiem o conversaţie reală despre probleme reale”, a subliniat Antonov, reiterând că Moscova nu este implicată în niciun fel în atacul chimic care i-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană atribuie Rusiei acest atac. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite au expulzat 60. În replică, Kremlinul a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.

Rusia a cerut Marii Britanii să ofere dovezi privind atacul chimic, reiterând că nu a fost comis de serviciile secrete ruse, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi.

„O analiză a tuturor circumstanţelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury, a comunicat Ministerul rus de Externe.

„Dacă părţii ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetăţenilor noştri ca rezultat al unei provocări politice majore”, a precizat ministerul rus de externe.

Moscova este „extrem de preocupată” în legătură cu starea de sănătate a Iuliei Skripal şi de refuzul Londrei de a furniza acces consular, a subliniat ministerul rus de externe.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…