Acasă Extern Trump: ”cred că aș putea avea o relație bună cu Putin”

Trump: ”cred că aș putea avea o relație bună cu Putin”

Președintele american Donald Trump la întâlnirea cu liderii celor trei țări baltice, care sunt cele mai îngrijorate de potențialul de agresiune al Moscovei, a declarat marți că el crede ar putea avea o relație bună cu președintele rus Vladimir Putin.

Donald Trump, la conferința de presă, după întâlnirea cu președinții Estoniei, Lituaniei și Letoniei, a declarat reporterilor că „este o posibilitate reală că aș putea avea o relație bună” cu Putin, dar recunosc că nu este o certitudine.

„Mergem împreună cu Rusia este un lucru bun”, a spus Trump. „Cred că aș putea avea o relație foarte bună cu Rusia și cu președintele Putin, iar dacă aș face-o, ar fi un lucru minunat. Și există și o mare posibilitate ca acest lucru să nu se întâmple. Cine știe?”

Trump și-a reiterat convingerea că „nimeni nu a fost mai dur față de Rusia decât mine”, spunând că a crescut cheltuielile de apărare pentru a susține armata americană și a crescut agresiv producția de energie, permițând Statelor Unite să devină un exportator în competiție cu Rusia.

„Suntem în esență acum independenți din punct de vedere energetic. Suntem un exportator de energie. Acest lucru nu este pozitiv pentru Rusia „, a declarat Trump reporterilor.

„Vom avea o forță militară mai puternică decât am avut vreodată”, a adăugat el. „Nu este chiar un lucru minunat pentru Rusia”.

Președintele Trump a spus că a determinat membrii NATO să-și îndeplinească angajamentele privind cheltuielile de apărare, generând „multe miliarde de dolari” în cheltuielile militare suplimentare ale aliaților NATO.

El i-a lăudat pe cei trei președinți baltici pentru angajamentul țărilor lor de a îndeplini obiectivul NATO, de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărarea în acest an. Estonia a atins acest obiectiv în 2017, iar Letonia și Lituania au alocat 1,75%, respectiv 1,73%, potrivit cifrelor NATO emise luna trecută.

Liderii din zona baltică și-au exprimat încrederea în angajamentele de securitate ale președintelui american.

Statele Unite intenționează să furnizeze 100 de milioane de dolari pentru muniții de mare calibru pentru țările baltice și 70 milioane de dolari pentru instruire și echipament, a spus Casa Albă. De asemenea, se lucrează la construirea infrastructurii regionale de apărare și energie.

Președintele estonian Kersti Kaljulaid a declarat că președinții au discutat despre necesitățile de securitate ale regiunii și despre ceea ce era necesar „să ne asigurăm că descurajarea este credibilă pentru toți cei care ar dori să pună la îndoială acest lucru”.

„Suntem aliați și găsim soluțiile împreună, lucru care va funcționa pentru noi toți, pentru că suntem cu toții împreună „, a adăugat Kaljulaid.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…