Acasă Extern Trump dispus să fie audiat privind ingerinţele electorale ruse

Trump dispus să fie audiat privind ingerinţele electorale ruse

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnalat, joi, că este dispus să fie audiat în investigaţia privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din anul 2016.

Întrebat, în cadrul unui interviu acordat postului Fox News, dacă va accepta să fie audiat de Comisia procurorului special Robert Mueller, Donald Trump a răspuns: „Voi face tot ce este necesar pentru a se încheia; această investigaţie a generat diviziuni şi are un impact negativ asupra ţării”.

Procurorul special Robert Mueller a oferit posibilităţi pentru audierea preşedintelui Donald Trump în investigaţia privind presupusele contacte cu Rusia în campania electorală din 2016. În negocierile privind posibila audiere a lui Donald Trump, echipa procurorului special Robert Mueller a oferit Casei Albe mai multe opţiuni, precum un număr limitat de întrebări ori răspunsuri în scris.

Avocaţii președintelui Trump au confirmat că ambele părţi au avut un schimb de opinii privind o eventuală audiere.

Donald Trump a exprimat public în mai multe rânduri disponibilitatea de a fi audiat, deşi avocaţii preşedintelui au obiecţii faţă de propunerile echipei de investigare.

Donald Trump a subliniat că nu a avut contacte cu Rusia în campania electorală din anul 2016, argumentând că oricum nu ar fi vorba de o infracţiune. „Contactele nu sunt infracţiune, dar nu contează, deoarece nu au existat contacte (cu excepţia celor ale escroacei Hillary şi ale democraţilor)!”, a transmis Donald Trump.

„Contactele” cu o anumită persoană sau entitate nu constituie infracţiune din punct de vedere juridic, dar procurorul special Robert Mueller investighează activităţi de coordonare între entităţi guvernamentale ruse şi echipa de campanie electorală a lui Donald Trump, ceea ce ar putea atrage acuzaţii privind o conspiraţie. Experţii atrag atenţia că depistarea colaborării cu o putere străină în campania electorală poate atrage numeroase acuzaţii. Donald Trump a negat în mai multe rânduri că a avut contacte cu Rusia în campania electorală din 2016.

Președintele Trump ar putea fi audiat în investigaţia privind contactele echipei de campanie electorală cu Rusia, a confirmat în august avocatul acestuia, Rudolph Giuliani, sugerând însă că eventualele „contacte” cu Moscova nici măcar nu sunt o infracţiune.

Rudy Giuliani a denunţat ancheta coordonată de procurorul special Robert Mueller.

„Au format o echipă total tendenţioasă”, a acuzat avocatul lui Donald Trump.

Fostul primar al oraşului New York a subliniat că nu îi recomandă lui Donald Trump să discute cu echipa lui Robert Mueller, explicând însă că este posibil ca liderul de la Casa Albă să vrea audierea pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

„Ceea ce cred şi ceea ce ştiu pot fi două lucruri diferite. Eu cred că preşedintele nu ar trebui să discute cu Mueller. Dar ştiu cât de convins este el că nu a făcut nimic rău şi că vrea să explice acest lucru”, a spus Giuliani.

Întrebat dacă președintele Donald Trump riscă să fie inculpat pentru contactele cu Rusia, avocatul a afirmat că s-ar putea să nu fie vorba despre o infracţiune.

„Nici măcar nu ştiu dacă este o infracţiune, mă refer la contactele cu Rusia. Dacă analizezi infracţiunea, atacurile cibernetice sunt. Preşedintele nu a comis atacuri cibernetice. Nu i-a plătit el să comită atacuri cibernetice”, a spus Giuliani.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.

Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – au fost inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.

Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus, recent, încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…