Acasă Extern Trump și Macron vor discuta acordul cu Iranul

Trump și Macron vor discuta acordul cu Iranul

Președintele american Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron vor discuta marți la Casa Albă acordul nuclear cu Iranul, deși discuțiile cu țările europene privind soluționarea preocupărilor Statelor Unite cu privire la acordul din 2015 nu au fost încă încheiate, a declarat vineri oficialul Administrației americane, relatează Reuters.

Oficialul a declarat reporterilor într-un briefing că Donald Trump va discuta și alte probleme cu Emmanuel Macron, inclusiv atacul militar comună asupra Siriei în această lună.

Acordul încheiat între Iran, Statele Unite și alte cinci puteri globale a trasat o direcție asupra programului nuclear al Iranului în schimbul scutirii de sancțiuni.

Președintele Trump a numit acordul unul dintre cele mai grave înțelegeri negociate vreodată. În luna ianuarie a trimis un ultimatum către Marea Britanie, Franța și Germania, uneori numit E-3, spunând că trebuie să fie de acord să repare ceea ce consideră Statele Unite ca fiind defecte ale acordului sau va refuza să extindă acordul din partea SUA.

„Europenii, în special E-3, au muncit din greu în încercarea de a aborda unele dintre preocupările noastre cele mai importante sau proeminente legate de programul de rachete balistice al Iranului, de exemplu, clauza de caducitate din JCPOA și așa mai departe” a declarat un oficial al Administrației Trump, referindu-se la acord prin acronimul său.

Ambasadorul american la ONU pentru dezarmare,  Robert Wood, a declarat joi că Washingtonul a purtat discuții „intense” cu cei trei aliați europeni înainte de termenul limită de 12 mai, când sancțiunile americane împotriva Iranului vor fi reluate, cu excepția cazului în care președintele Trump emite noi derogări pentru a le suspenda.

Iranul a afirmat că va respecta acordul atâta timp cât celelalte părți îl vor respecta și vor „înlătura” acordul dacă Washingtonul va ieși.

„Iranul are mai multe opțiuni dacă Statele Unite părăsesc acordul nuclear. Reacția Teheranului față de retragerea acordului din partea SUA va fi neplăcută „, a declarat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, în New York, conform Reuters.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…