Acasă Extern Trump tulbură apele cu China

Trump tulbură apele cu China

Președintele american Donald Trump a atins o coardă sensibilă a Chinei prin semnarea unui acord care deschide, de facto, calea pentru cooperarea militară dintre SUA și navele taiwaneze. Acest acord a provocat furie în China, care revendică insula ca fiind teritoriul sau.

Donald Trump a semnat, marți, Actul de autorizare a apărării naționale, care a pus bazele vizitelor reciproce dintre Taiwan și Statele Unite.

China a acuzat Statele Unite, astăzi, de amestec în afacerile sale interne.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că SUA a încălcat așa-numita politică „One-China”, ceea ce înseamnă că SUA ar trebui să aibă legături oficiale cu China, mai degrabă decât cu „provincia separatistă” Taiwan.

La începutul acestei săptămâni, Li Kexin, un diplomat chinez, a amenințat că va fi folosită forța asupra Taiwanului dacă SUA va trimite nave militare în principal port taiwanez, Kaohsiung.

„Ziua în care o navă militară americană ajunge în Kaohsiung este ziua în care Armata Populară de Eliberare a Poporului unifică Taiwanul cu forță militară”, a declarat Li, citat de presa chineză.

Ministerul de Externe al Taiwanului a spus că oficialii chinezi „au arătat o lipsă de cunoaștere a modului în care lucrează o societate democratică”, deși au dorința de a „câștiga inimile” în Taiwan.

Potrivit ziarului China Daily, un grup de bombardiere H-6K ale Armatei Poporului de Eliberare a Forțelor Aeriene, însoțite de avioane de luptă Su-30 și J-11, au efectuat, luni, exerciții în jurul Taiwanului „îmbunătățind, în continuare, capacitatea lor de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. ”

Administrația Trump își consolidează legăturile cu Taiwanul – pe care le consideră o piatră de temelie în relațiile SUA-China. China vede Taiwanul ca o insulă renegată care ar trebui să fie adusă înapoi, chiar și prin folosirea forței. Pentru a face lucrurile să se înrăutățească, Taiwanul se referă oficial la sine ca fiind Republica Chineză,  înființată în 1911, ce cuprindea teritoriul Chinei continentale și Taiwanul. Republica Chineză  a fost a fost răsturnată în China continentală de către Mao Zedong în 1949.

Washingtonul, la rândul său, se așteaptă ca „viitorul Taiwanului să fie hotărât prin mijloace pașnice”. În pofida acordului lui Trump de a respecta politica „One-China”, o mișcare pro-independență în Taiwan încearcă să declare insula un stat suveran. Oficialii chinezi au avertizat deja regimul de la Taipei să nu se bazează pe puterile străine pentru securitatea sa, subliniind că Taiwanul este o chestiune internă.

Beijingul suspectează că Taiwanul ar putea organiza anul viitor un referendum cu privire la independența deplină.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…