Acasă Extern Turcia atacă militar kurzii din Siria

Turcia atacă militar kurzii din Siria

Forțele armate terestre din Turcia au lansat, duminică, atacuri de artilerie și lovituri aeriene asupra milițiilor kurde sprijinite de SUA, în provincia Afrin, din nordul Siriei, cu scopul de a le îndepărta de frontieră, a declarat Ankara.

Militia siriano-kurdă YPG susținută de Statele Unite, este văzută ca o organizație teroristă de către Turcia. YPG a declarat că a respins forțele turcești și aliații acestora după ciocniri violente.

Atacurile Turciei marchează a doua zi de luptă, după ce Turcia a deschis un nou front în războiul sirian, care durează de aproape șapte ani. Atacurile fac parte din așa numita  „Operațiunea Olive Branch”, prin care Turcia lovesc posturile YPG din Afrin.

Turcia vede YPG ca o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgență kurdă timp de trei decenii în sud-estul Turciei. Statele Unite sprijină YPG în Siria, considerând-o un partener eficient în lupta împotriva ISIS.

„Avioanele noastre de luptă au decolat și au început bombardamentele. Și acum, operația la sol este în plină desfășurare. Acum vedem cum YPG fuge în Afrin. Noi îi vom urmări. Dumnezeu dorește, vom termina această operație foarte repede”, a spus președintele turc Tayyip Erdogan.

Președintele Erdogan a spus că unii aliați ai Turciei au furnizat YPG 2.000 de încărcături de avion și 5.000 de încărcături de muniție, care păreau a fi expediate de Statelor Unite.

Atacurile au urmat după săptămâni de avertismente ale lui Erdogan împotriva YPG din Siria. Turcia a fost în mod deosebit indignată de un anunț conform căruia Statele Unite intenționau să instruiască 30.000 de persoane din unele părți ale Siriei de nord-est sub controlul forțelor democrate siriene conduse de YPG.

Primul ministru Binali Yildirim a declarat că armata turcă, cea de-a doua ca mărime a NATO, va crea în regiune o „zonă sigură” de 30 de kilometri, potrivit postului de televiziune HaberTurk.

Fracțiunile rebelilor din cadrul armatei siriene, care au fost sprijinite de Turcia, au capturat un sat kurd fără rezistență și au curățat minele terestre, a spus un oficial turc.

YPG a declarat că a respins forțele turcești. „Toate atacurile militare turcești împotriva zonei Afrin au fost respinse până acum și au fost forțate să se retragă”, a declarat Nouri Mahmoudi, oficial YPG. Încă de dimineață, combatanții au făcut schimb de focuri și s-au ciocnit de-a lungul mai multor fronturi din zona Afrin, a spus el.

Armata turcă a spus că a lovit până acum 153 de obiective, inclusiv adăposturile și ascunzătorile folosite de militanții kurzi. YPG a declarat că atacurile lansate de Turcia au ucis șase civili și trei luptători și au rănit 13 civili.

YPG a acuzat Turcia de distrugerea cartierelor civile și a unei tabere în care locuiesc cei strămutați în Afrin.

Atacurile artileriei turcești au lovit și produs incendii în câteva sate, a spus YPG. Bătălii violente împotriva armatei turce și ai aliaților lor, rebelii  sirieni, au avut loc la nord și la vest de Afrin,  a declarat Birusk Hasaka, purtătorul de cuvânt al YPG din Afrin.

Guvernele occidentale au făcut apel la calm, iar Statele Unite au spus că ar trebui să se concentreze asupra luptei împotriva ISIS din Siria.

Franța a cerut Turciei să acționeze cu reținere, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, după ce a vorbit telefonic cu omologul său turc. El a spus că Franța va cere o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…