Acasă Extern Un politician sârb kosovar a fost împușcat mortal

Un politician sârb kosovar a fost împușcat mortal

Un proeminent politician sârb kosovar, Oliver Ivanovic, a fost împușcat mortal, astăzi, în afara sediului pardidului, în partea sârbă a zonei Mitorvica, situată în nordul Kosovo, a relatat BBC.

Oliver Ivanovic, un sârb kosovar, văzut ca un lider moderat, a fost împușcat de patru ori în piept și a murit mai târziu la spital, a declarat avocatul său Nebojsa Vlajic.

După apariția acestei știri, negociatorii guvernului sârb au părăsit discuțiile cu albanezii kosovari, mediate de Uniunea Europeană la Bruxelles.

Kosovo rămâne împărțit din punct de vedere etnic, deoarece s-a separat unilateral de Serbia.

Zona Mitrovica este situată din punct de vedere geografic în nordul Kosovo  și este împărțită, cu sudul condus de albanezii kosovari.

Oliver Ivanovic, în vârstă de 64 de ani, a condus un partid sârb kosovar numit Libertate, Democrație, Justiție. El a jucat un rol principal în negocierile cu NATO și cu UE.

Ivanovic se confrunta cu o nouă procedură pentru presupusele crime de război comise împotriva etnicilor albanezi în 1999.

În ianuarie 2016, judecătorii UE din Kosovo l-au condamnat la nouă ani, însă verdictul a fost anulat, după un an, de către de o instanță de apel. Ivanovic a negat toate acuzațiile.

„Acesta este un act criminal și un terorist care trebuie să fie și va fi pedepsit”, a declarat delegatul sârb Marko Djuric, anunțând că va ieși din discuțiile de la Bruxelles.

Guvernul sârb va organiza o reuniune extraordinară de securitate la Belgrad.

Oliver Ivanovic a devenit o prioritate în politica sârbilor kosovari în timpul conflictului din 1999, când forțele sârbe s-au luptat cu gherilele Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA) și au comis crime de război împotriva civililor etnici albanezi.

O campanie aeriană a NATO a forțat Serbia să-și retragă trupele, dar o echipă pentru păstrarea legii și ordinii aparținând Uniunii Europene a rămas în Kosovo.

Provincia Kosovo și-a declarat independența în 2008. Aceasta fost recunoscută de 115 țări, dar nu de Serbia și de aliatul său, Rusia.

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…