Acasă Extern Ungaria acordă viză unui sirian aflat sub sancțiuni SUA

Ungaria acordă viză unui sirian aflat sub sancțiuni SUA

Un sirian care se află sub sancțiuni din partea S.U.A. pentru ajutarea guvernului sirian a primit statut de rezident în Ungaria în cadrul unui program de obligațiuni de viză lansat de guvernul primului ministru Viktor Orban, au raportat două site-uri maghiare.

Portalurile de investigare Direkt36 și 444.hu au declarat, miercuri, într-un raport comun, citând surse anonime, că Ungaria i-a acordat permis de ședere lui Atiya Khoury, pe care Statele Unite la acuzat în 2016 că a plătit pentru procurarea combustibilului pentru guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

„Viza de aur” lansată în 2013, garantează rezidențe temporare timp de cel puțin cinci ani străinilor care cumpără o obligațiune maghiară de până la 300.000 de euro. Această schemă de vize a ajutat Ungaria să strângă fonduri într-un moment în care ratingul său de credit s-a situat foarte jos. Ungaria a anulat programul anul trecut.

Șeful de cabinet al premierului Orban, Janos Lazar, a declarat într-o conferință de presă că organele de securitate națională i-au examinat pe toți cei care au cumpărat obligațiuni de rezidență.

„Sunt sigur că au examinat pe toată lumea foarte bine … Nu mă îndoiesc de asta”, a spus el când a fost întrebat în mod repetat despre raport. El relatat detalii specifice din raport.

Afirmația site-urilor web despre faptul că anumiți sirieni se număra printre cei cărora li se permite să cumpere rezidență vine într-un moment sensibil pentru guvernul de dreapta al lui Viktor Orban, care a organizat o campanie agresivă împotriva imigranților musulmani înainte de alegerile din 8 aprilie.

Viktor Orban solicită un al treilea mandat consecutiv, iar partidul său conduce  în sondajele de opinie.

Partidul Socialist de opoziție a cerut guvernului să clarifice dacă i-au lăsat pe „criminali” să se stabilească în Ungaria, iar partidele Coaliției Democrate din opoziție și PML au cerut mai multă claritate în această privință.

Oficiul pentru Imigrări nu a răspuns la întrebările Reuters privind identitatea bărbatului despre care site-urile au relatat caă a primit statut de rezident în cadrul programului de obligațiuni.

Guvernul nu a răspuns cererilor de comentarii formulate de Reuters. Agenția de informații din Ungaria nu a răspuns imediat la un e-mail care solicita comentarii.

Reuters nu a putut verifica independent raportul site-urilor web, care nu a spus când i-a fost acordată rezidența cetățeanului sirian.

Site-ul Direkt36 a declarat că a primit o listă de nume dintr-o sursă anonimă care a inclus persoane din mai multe țări, nu doar din Siria, care au luat parte la programul vizei de aur. O altă sursă familiarizată cu procesul administrativ a confirmat că omul și rudele sale au primit permise de ședere prin intermediul programului, a spus Direkt36.

Acesta a subliniat un al doilea bărbat sirian pe care autoritățile italiene îl bănuiesc că a luat parte la o schemă internațională de spălare a banilor. Direkt36 a declarat că a fost reținut de poliție în 28 noiembrie 2017, în Ungaria. Poliția nu a răspuns la cererile de comentarii.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat pe site-ul său, în momentul în care a impus sancțiuni, că omul identificat de site-urile maghiare, alternativ scris ca Atiya Khouri de către Trezoreria SUA, opera o firmă Moneta Transfer & Exchange și a transferat numerar între Siria, Liban și Rusia în numele unui alt bărbat și a fost autorizat de guvernul sirian.

„A plătit pentru achiziția de combustibil pentru guvernul din Siria folosind firma Moneta Transfer & Exchange și a primit autorizație pentru aceste tranzacții”, a adăugat Tepartamentul trezoreriei SUA la acea dată.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…