Acasă Cultură Victorie pentru Merkel, prăbușire pentru SPD, câștig istoric al AfD

Victorie pentru Merkel, prăbușire pentru SPD, câștig istoric al AfD

Angela Merkel a obținut al patrula mandat la conducerea Germaniei. Partidul său Uniunea Creștin Democrată (CDU) a fost votat de aproximativ 33% din alegători. SPD s-a prăbușit la 20%. Partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), a obținut o victorie pe care nimeni nu a anticipat-o, 13,5% și revine în Bundestag după 60 de ani.

Partidul de centru dreapta CDU, cu 33% din voturi, va avea cei mai mulți parlamentari, estimativ 218 de locuri. După scrutinul din anul 2013 când a avut un scor de 41%, CDU a scăzut mult datorită politicii pro-imigrație. Angela Merkel a afirmat în discursul post-electoral că CDU spera să aibă un rezultat mai bun, dar s-a confruntat cu o „provocare extraordinară” și că a reușit să rămână cel mai mare partid din Germania. Ea a promis să asculte alegătorii din AfD și să-i recupereze pe cei cu „politică bună”.

Principalul rival al CDU în alegeri, Partidul Social Democrat, în fruntea căruia se află fostul lider al Parlamentului European, Martin Schulz, s-a prăbușit la 20% și va avea un număr de 138 de parlamentari.

Extrema dreaptă, AfD are un câștig istoric 13,5% din voturi, obține de 87 de locuri în Bundestag și este primul partid fățiș naționalist din Parlamentul Germaniei de după al doilea Război Mondial. Performanța partidului marchează o schimbare majoră în politica germană de după război, care poate produce o retorică și o dinamică foarte diferită în cadrul Bundestag. AfD a promis o „opoziție constructivă”, dar Verzii s-au plâns deja că „naziștii s-au întors în parlament”. În 1949, un partid de aceeași factură, Deutsche Rechtspartei, atrăsese foștii naziști și a câștigat cinci locuri în Parlament, dar le-a pierdut la alegerile următoare.

Partidul liberal FDP a obținut aproximativ 10,5% din voturi, iar partidul Verzilor în jur de 9%.

Rezultatul scrutinului de ieri arată că Germania va avea unul dintre cele mai fragmentate parlamente din ultimele decenii în care formaţiunile mai mici vor avea un rol foarte important în formarea noului Executiv.

SPD, singurul partid cu care Angela Merkel putea forma o coaliție fezabilă, a anunțat că va intra în opoziție. După alegerile din anul 2013, aritmetica electorală a forțat mâna Angelei Merkel să formeze o coaliție cu al doilea cel mai mare partid, social-democrații SPD. De data aceasta poate avea o altă opțiune și anume o” coalițiile tip pavilion jamaican” formată din CDU, liberalii de centru-dreapta FDP și Verzii. Însă, acest lucru s-ar putea dovedi dificil de negociat. (Foto Agerpres, explicație: Angela Merkel și lideri CDU)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…